Novi projekat EU i Fonda za inovacionu delatnost od devet miliona evra 1

Danas je zatvoren projekat „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“ Fonda za inovacionu delatnost finansiran sa 2,5 miliona evra iz sredstava EU iz IPA 2014 fondova i sa dva miliona evra iz budžeta Republike Srbije.

Istovremeno objavljen je novi javni poziv u okviru projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća“ za finansiranje inovativnih projekata preduzeća u visini od devet miliona evra. Na događaju koji je Delegacija EU u Srbiji organizovala u Naučno tehnološkom parku Beograd predstavljeno je i nekoliko uspešnih startapa koji su koristili ova sredstva.

Potpredsednik Vlade i ministar prosvete i nauke Branko Ružić istakao je da Fonda za inovacione delatnosti raspolaže sa 28 miliona evra godišnje.

“Uložili smo 37,2 miliona evra u projekte koji naučna dostignuća stavljaju u upotrebu i vode društvo u budućnost”, rekao je Ružić okupljenima.

U okviru prethodnog projekta razvijeno je 56 novih visokotehnoloških proizvoda, a 27 od njih je već na tržištu.

“Visokotehnološki proizvodi su veoma rizični i zahtevaju ulaganja u istraživanje i razvoj. Već su do sada ovi proizvodi ostvarili prihode od 900.000 evra na tržištu, a podneto je i 15 patenata”, poručio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Prema rečima ministarke za pristupanje EU Jadranke Joksimović novi projekat je u okviru IPA 2018.

“Poziv traje do 15. marta 2022. godine do 15 sati i aplicira se preko portala Fonda za inovacionu delatnost”, pozvala je sve zainteresovane ministarka.

Emanuel Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji istakao je da je EU postavila inovacije u centar “jer to nije pitanje izbora već moranja. Inovacije su neophodne za konkurentnost, za zdravlje građana, ali i za borbu protiv klimatskih promena”, ocenio je Žiofre dodajući da je EU do sada donirala preko Fonda za inovacije 30 miliona evra, a namerava taj iznos da podigne na 50 miliona evra.

Jedna od ideja koja je 2019. dobila finansiranje iz ovog projekta je platforma za predstavljanje umetnosti u virtualnoj realnosti. Vitomir Jevremenović, direktor firme Digital mind čiji projekat Vr-all -art učestvuje i u paviljonu Srbije u Dubaiju gde je putem virtuelne realnosti predstavljeno 10 izložbi poručio je da se “vodi rat za pažnju i da kultura i umetnost moraju da uđu u virtuelnu realnost na vreme”.

Drugi projekat, firma Zanus se bavi inovativnom robotikom za digitalizaciju video produkcije. Marko Tanasković osnivač ovog startapa rekao je da oni prave hardver za profesionalne video produkacije i da su na tržištu EU, ali i SAD, Japana i Kine.

“Od sledećeg saziva sednice skupštine biće automatizovano snimane sednice pomoću našeg rešenja”, poručio je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari