Novi Sad: U budžetu za sledeću godinu sedam milijardi dinara više u odnosu na ovu godinu 1foto: R.B.

Budžet Novog Sada za sledeću godinu iznosi skoro 36 milijardi dinara, odnosno 35.865.974.922, 05 dinara, što je za sedam milijardi više od budžeta za ovu godinu, za koju je bilo opredeljeno blizu 29 milijardi.

Budžet će se finansirati, najvećim delom od opštih prihoda i primanja budžeta, u iznosu od skoro 29 milijardi dinara, sopstvenih prihoda budžetskih korisnika, u iznosu od skoro 253 miliona.

Takođe, u budžetu će se naći i transferi od drugih nivoa vlasti, nešto iznad 840 miliona, dok će dve i po milijarde biti dobijeno iz prodaje nefinansijske imovine, skoro milijardu dinara dolazi iz inostranih zaduživanja, dok domaća zaduživanja imaju udeo od 300 miliona.

U okviru budžeta, preneta neutrošena sredstva iz prethodnih godina, iznose nešto više od dve milijarde dinara.

Najveća stavka u budžetu grada za sledeću godinu jesu sredstva opredeljena za Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije, blizu 7,4 milijardi dinara, odnosno 20.6 odsto ukupnog budžeta.

U okviru programa za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture izdvojeno je skoro 5,4 milijarde dinara za održavanje saobraćajne infrastrukture, javnu garažu u Šafarikovoj ulici i parterno uređenje dela gradskog jezgra.

Takođe, izdvojeno je 67 miliona za izgradnju pešačko – biciklističkog mosta i obnovu Petrovaradinske tvrđave sa Podgrađem.

Takođe, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije izdvojila je 392 miliona za Evropsku prestonicu kulture, za Dom zdravlja na Vidovdanskom naselju skoro 230 miliona.

U okviru programa za razvoj sporta i omladine dolazi nešto više od 800 miliona dinara za Atletsku dvoranu i stadion i sportski kompleks u Futogu.

Nasuprot Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, za dečiju i socijalnu zaštitu izdvojeno je svega 0.04 odsto sredstava što je nešto više od 14,5  miliona dinara, koji treba da budu utrošeni na izgradnju prihvatilišta za odrasla i stara lica u Futogu, kao i izgradnju novih objekata za pružanje usluga socijalne zaštite.

Skoro jedan odsto sredstava opredeljeno je za obrazovanje, blizu 348 miliona. Taj novac namenjen je za izgradnju, dogradnju ili opremanje objekata u Adicama, Kovilju, Klisanskom putu Sajlovu i Veterniku, i funkcionisanje i ostvarivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Za kulturu u 2022. godini izdvojeno je 0.24 odsto novosadskog budžeta, što je nešto više od 86,5 miliona dinara, od čega je 68,5 miliona za funkcionisanje lokalnih ustanova kulture i 17 miliona za izložbu „Mileva Marić Ajnštajn“.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Botaničke bašte, II fazu razvoja smart sistema za monitoring buke i projektno planiranje mera energetske efikasnosti, na raspolaganju ima 52,4 miliona dinara, odnosno 0.14 odsto budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari