„Novi Zlatibor – vizija budućnosti" 1Foto: Promo/TO Zlatibor

Zlatibor svake sezone opravdava status najposećenije planine Srbije zbog čega mu se posetioci uvek rado vraćaju u sve većem broju. Takav uspeh je ujedno i inspiracija da se ponuda kontinuirano obogaćuje i unapređuje u pravcu specifičnih potreba savremenog turiste.

U narednom periodu Zlatibor će biti bogatiji novim sadržajima na vrhu Tornika, a očekuje se i projekat nove trase gondolske žičare od vrha Tornika do Pribojske Banje.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je izjavio da se „Zlatibor nalazi na raskršću puteva do koga je postignut jedan zapažen nivo turističkih usluga i da se sada nalazimo na toj prekretnici da li ćemo da ostanemo na tom nivou i da stagniramo ili da koristimo te inovativne metode, zahteve i potrebe savremenog turiste i da idemo napred.

Sa brojnih studijskih putovanja i gostovanja stranih delegacija na Zlatiboru i tokom naših putovanja po Evropi polako smo beležili i prepisivali, dodao je Stamatović, i ono što je bilo moguće prema našoj zakonskoj regulativi da se primeni kod nas, mi smo to i primenili u praksi. Najviše smo koristili iskustva skandinavskih zemalja, jer su oni izuzetno praktični. Našu strategiju razvoja koja je urađena 2004. godine je uz našu stručnu pomoć uradio norveški institut Niva i tada su nas pitali za koji vid turizma hoćemo da se opredelimo u našim strateškim planovima, mi smo se opredelili za masovnost, jer su u svakom poslu profit i zarada upravo u masovnosti. Ima poslova u kojima možete da čuvate i etno turizam, da se bavite zaštitom životne sredine i da sačuvate taj planinski stil gradnje, ali je pitanje da li država ima novca da razvija takav vid turizma. Pošto ga tada nije bilo, opredelili smo se za masovni turizam.

Opredelili smo se za ovaj model, uradili smo jednu fazu, sada nam predstoji druga faza, gradnja novog Zlatibora, izgradnja golf terena, izgradnja sportskih terena, tih nekih zabavnih sadržaja koje savremeni turisti traže.

„Novi Zlatibor – vizija budućnosti" 2
Foto: Promo/TO Zlatibor

Nadam se da će Zlatibor vrlo brzo stati u red svetskih turističkih destinacija”, zaključio je Stamatović.

Na vrhu Tornika realizovaće se projekat „Tornik sutra: konceptualni horizonti – Zlatni bor”. Okosnicu projekta činiće 139 metara visoka kula koja je interpretacija zlatiborskog bora.

“Ovi ambiciozni projekti obuhvataju širok spektar razvojnih aktivnosti koji će omogućiti da Zlatibor i dalje bude u toku sa najnovijim trendovima u turističkoj industriji koji će unaprediti turističku ponudu najposećenije planine”, naglašava Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. On ističe da će se u narednom periodu pored otvaranja novih luksuznih hotela izgraditi i javna garaža, na početnoj stanici zlatiborske gondole, a takođe podseća da će se graditi i novi sportski kompleks sa 25 sportskih terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.