Novopazarski Privremeni organ usvojio drugi rebalans budžeta 1Foto: S. N.

Drugim rebalansom budžeta planirano je da se, u gradsku kasu, slije oko 4,7 milijardi dinara ili za više od milijardu od prvobitno utvrđenog iznosa.

Do povećanja sredstava u gradskom budžetu, kako je obrazložila nadležna služba, došlo je zato što je, za prvih 10 mesevi, došlo do uvećanja prihoda većih od 10 – 15 odsto od planiranih, ali i da je obaveza da se uvrste i oni projekti za koje novac još nije stigao.

– Svi ti projekti znatno uvećavaju budžet. Za većinu je ugovor potpisan, za polovinu je novac stigao. Videćemo da li će, do kraja godine, biti realizovani – rekao je, u obrazloženju, šef gradskog budžeta Senad Melajac.

Na povećanje sredstava u gradskoj kasi najviše su uticali transferi sa republičkog nivoa, oko 450 miliona dinara, naplate poreza od 360 miliona, 90 miliona su takse za uređivanje građevinskog zemljišta. U ukupnoj sumi je i naplata od zakupa, 80 miliona, prodaje zemljišta 20 miliona i 10 miliona od boravka dec u vrtićima.

Planirano je da rashodi budu veći od 4,8 milijardi dinara. Predviđeni deficit od 178 miliona i dugovanja od 110 miliona dinara biće pokriveni dodatnim kreditnim zaduživanjem od 250 miliona i sa 38 miliona dinara prenetim iz prethodne godine.

Privremeni organ je, na današnjoj sednici, usvojio Srednjoročni plan grada do 2025.godine, Program energetske efikasnosti, formirao radnu grupu za koordinaciju izgradnje sekundarnog gasovoda i formiro Gradski štab za vanredne situacije, za čijeg komandanta je imenovan predsednik Privremenog organa Nihat Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari