Obilasci Bogovinske pećine tokom cele godine 1FOTO: TOO Boljevac

Turistička organizacija opštine Boljevac je proteklih godina sprovodila projekat koji se odnosio na promociju turističkih lokaliteta na teritoriji opštine Boljevac.

U 2018. godini je to bio projekat pod nazivom „Boljevac – mesto gde nikada nisi bio“. Projekat je sproveden u okviru tradicionalne manifestacije „Crnorečje u pesmi i igri“ i Predtakmičenja trubača istočne Srbije u Boljevcu.

Kako su nam rekle Aleksandra Blagojević i Marina Žikić iz Turističke organizacije Opštine Boljevac, akcenat je i ove godine stavljen na planinu Rtanj i Bogovinsku pećinu.

– S tim u vezi, primetili smo sve veću zainteresovanost ljubitelja prirode, planinara, rekreativaca za planinu Rtanj. Iz godine u godinu, beležimo sve veći broj planinara koji su zainteresovani za obilazak ove planine, kako u okviru organizovanih uspona (Božićni uspon, Vidovdanski uspon, Bambi uspon, Rtanj zapadnom stranom), tako i pojedinaca koji bi rado iskusili atraktivnost osvajanja Rtnja, ističe Aleksandra Blagojević, direktorka TOO Boljevac.

Takođe, ističe ona, sve veća zainteresovanost turista je i za obilazak Bogovinske pećine. To su uglavnom turisti koji borave na teritoriji opštine Boljevac, ali i oni posetioci koji su smešteni u okolnim gradovima. U obilasku istočne Srbije obavezno posete i Bogovinsku pećinu.

Sama činjenica da Turistička organizacija opštine Boljevac (kojoj je Bogovinska pećina data na upravljanje) obilaske pećine organizuje tokom cele godine, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, govori o tome da se svi posetioci odluče da obiđu pećinu.

– Ove godine beležimo rast posete Bogovinskoj pećini. Od početka 2018. godine do sada Bogovinsku pećinu je obišlo oko 1.000 posetilaca. Radovi na uređenju Bogovinske pećine su završeni 2013. godine, kada je ona zvanično otvorena za posetioce. Uređeno je 540 metara staze u dužini, gde je urađena i rasveta, kaže Marina Žikić, koja je veoma često sa turistima u obilasku ove zanimljive i lepe pećine. Obilazak Bogovinske pećine je moguć i u neuređeni deo, gde Turistička organizacija angažuje posebnog vodiča uz specijalnu opremu za svakog turistu (grupa maksimalno do 20 ljudi).

U planu je da se ta rasveta poboljša u narednom periodu. Takođe, u planu je da se asfaltira put od Direkcije rudnika „Bogovina“ do same pećine, kao i da se uradi Plan detaljne regulacije za uređenje prostora ispred Bogovinske pećine. Sa završetkom ovih projekata, dolazak i boravak posetilaca pećine bi bio lakši, potpuniji i prijatniji.

„Izlet u nepoznato“ je bio prethodni slogan i program Turističke organizacije Opštine Boljevac, koji je i dalje moguće koristiti. U sklopu ovog programa za sve turiste i namernike koji žele da dožive novo i neponovljivo iskustvo, planiran je obilazak najatraktivnijih i najinteresantnijih prirodnih retkosti kao i kulturno-etnoloških postavki i dešavanja. O njima se možete informisati kao i za sve druge detaljnije informacije u Turističkoj organizaciji Opštine Boljevac na telefon 030-463-593 kao i na sajtu www.tooboljevac.rs

Zaštićeno prirodno dobro

Bogovinska pećina je zaštićeno prirodno dobro. Svojom dužinom od preko 6.000 metara, dugo je bila najduža pećina u Srbiji. Od Boljevca je udaljena 12 km, od Paraćina 62 km, a od Beograda oko 220 km. Pristupačna je za motorna vozila. Jedna je od najlepših pećina u Srbiji i jedan je od turističkih dragulja opštine Boljevac.

Kategorizacija objekata

Što se tiče smeštajnih kapaciteta, sve je veće interesovanje domaćinstava sa teritorije opštine Boljevac za kategorizaciju objekata za smeštaj turista. U prethodnih nekoliko godina, kategorisano je osam domaćinstava – kuća i apartmana za izdavanje. Objekti koji su kategorisani se nalaze uglavnom u naselju Rtanj, ali ih ima i u selu Boljevac, Ilinu, kao i u samom Boljevcu, ističe Marina Žikić.

Projekat „Boljevac – kapija Timočke Krajine“ jesu finansiran sredstvi ma Opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari