Objavljeni zvanični podaci: Koliko žene, a koliko muškarci u Srbiji imaju dnevno slobodnog vremena? 1Foto: Pixabay / StockSnap

Žene u Srbiji, u proseku, svakog dana, u neplaćenim poslovima provedu duplo više vremena nego muškarci, ali i na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, pokazuju danas objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci pokazuju da stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima (3:08). Ali, žene, u proseku, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po sata (2:23), a muškarci sat i po duže od njih (3:57), odnosno skoro četiri sata.

Ukoliko se posmatraju samo zaposleni, žene u plaćem poslovima provedu oko 7 sati i 18 minuta dnevno, a muškarci 8 sati i 8 minuta.

Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima (3:08), ali su prisutne i veće rodne razlike. Tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata (4:09), dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata (2:03), odnosno duplo manje od žena.

Kada je reč o slobodnom vremenu, prema ovom istraživanju, muškarci u proseku dnevno imaju 6 sati i 11 minuta, a žene 5 sati i 27 minuta.

Na lične potrebe podjednako troše vreme i muškarci i žene, nešto više od 11 sati, kao i na učenje na koje prosečan stanovnik Srbije troški oko 25 minuta dnevno.

Kako se navodi, glavni cilj istraživanja, koje je sprovedeno od 5. aprila 2021. do 4. aprila 2022. godine, jeste da se dobiju informacije o tome kako stanovnici Srbije provode vreme tokom 24 časa.

Osnovni instrument istraživanja je bio dnevnik u koji su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari