Izračunajte kada ćete moći u penziju: Koji je uslov ove godine za žene, a koji će biti svake naredne do 2032. 1foto (BETAPHOTO/Milan Timotić/MO)

Da bi ostvarile pravo na starosnu penziju tokom ove godine žene moraju da imaju najmanje 15 godina staža i 63 godine i četiri meseca.

Za muškarce koji idu u punu starosnu penziju važi da moraju da, uz 15 godina radnog staža, imaju najmanje 65 godina života.

I muškarci i žene mogu u penziju bez obzira na godine života ukoliko imaju 45 godina staža, navodi se u informaciji PIO fonda.

Navedena starosna granica se snižava osiguranicima koji su radili na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, što im omogućava raniji odlazak u penziju.

Pravo na prevremenu starosnu penziju tokom 2022, navodi se na sajtu PIO fonda, mogu da ostvare muškarci sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, dok je za žene neophodno da imaju 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.

Prevremena starosna penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do navršenih 65 godina života, kod žena je to u žene u 2022. do 63 godine i četri meseca. U PIO fondu napominju da je umanjenje ne može biti veće od 20,4 odsto.

Izračunajte kada ćete moći u penziju: Koji je uslov ove godine za žene, a koji će biti svake naredne do 2032. 2

I dok se za muškarce starosna granica za odlazaka u penziju ne menja, kod žena se ta granica pomera svake godine, sve do 2032. godine.

Sledeće, 2023. godine, u punu starosnu penziju moći će da idu žene sa 15 godina staža i 63 godine i šest meseci, 2024. granica za žene pomera se za još dva meseca te će u penziju moći one koje su navršile 63 godine i osam meseci.

Svake godine, sve do 2032, granica se pomera za po dva meseca, sve dok se za 10 godina ne stigne do 65 godina starosti, kada će to za žene, uz 15 godina staža, biti osnovni minimalni uslov za odlazak u punu starosnu penziju.

Izračunajte kada ćete moći u penziju: Koji je uslov ove godine za žene, a koji će biti svake naredne do 2032. 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.