Objekat na Pančićevom vrhu još nije srušen 1D, Ikodinović

Gotovo četiri godine od kada je Ministarstvo građevinarstva naložilo rušenje nelegalno sagrađenog objekta na Pančićevom vrhu, on i dalje stoji na istom mestu.

Ušuškan i izolavan pred predstojeću zimu, što se vidi na današnjoj fotografiji koju je na svom Tviter nalogu objavio Danilo Dača Ikodinović, objekat namenjen da bude kafana još je na istom mestu, a pre tačno dve godine srušen je jedan sprat.

Naš list je u nekoliko navrata pisao o ilegalnom objektu na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, koji je opstao uprkos dvema krivičnim prijavama koje je podnelo Ministarstvo građevinarstva ali i jedne koja je došla iz Uprave za suzbijanje pranja novca.

Osim toga, o tome da mora da se ruši govorili su svojevremeno i Nebojša Stefanović, ali i ministarka tada građevinarstva Zorana Mihajlović.

Na nelegalnu gradnju državu su upozorili iz Nacionalnog parka Kopaonik još 2017, a na osnovu njihove prijave građevinska inspekcija u više navrata je donosila rešenje o obustavljanju radova, potom o rušenju.

Rešenja nisu sprovedena jer policija nije obezbedila asistenciju, a 2018. počeo je u tom objektu da radi i kafić, a turistička inspekcija kod izdavanje dozvole za rad nije utvrđivala da li je kafana legalno sagrađena.

U javnosti se spekulisalo da iza nepoznate investitorke stoji biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci, čime je jedino mogla da se objasni neometana gradnja.

Iako bez konkretne akcije, zvaničnici su nekoliko godina unazad tvrdili da će zakon da bude sproveden i objekat srušen.

Tako je predsednik Aleksandar Vučić početkom avgusta 2018. obećao da će „pitanje nelegalnih objekata na Kopaoniku biti rešeno u skladu sa procedurama i zakonom“ a četiri meseca kasnije ponovio da će se „zakon sprovesti u delo“.

Tadašnja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je u avgustu 2019. podsećala da je iz njenog resora stiglo rešenje za rušenje, kao i krivične prijave zbog te gradnje, ali je insistirala da tom poduhvatu, ukoliko ga sprovode inspekcije, mora da prisustvuje policija.

Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović takođe je obećao da će do kraja te godine biti srušena i poslednja cigla nelegalnog objekta, ali opet ništa.

U novembru 2019. počelo je skidanje crepa sa vrha zgrade, potom je sve mirovalo, da bi se godinu dana kasnije, navodno, rušenje nastavilo ali i dalje objektu nedostaje samo krov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari