Novi Zakon o energetici postavio je zakonski okvir za liberalizaciju svih segmenata energetskog tržišta u Srbiji, istaknuto je na seminaru za novinare na Iriškom vencu.


Tom prilikom je istaknuto i da je novi zakon sačinjen prema direktivama Evropske unije ne samo u pogledu liberalizacije tržišta, nego i ravnopravnosti u snabdevanju potrošača energijom, povećavanju sigurnosti i i većem kvalitetu snabdevanja, kao i zaštite životne sredine.

Ljiljana Hadžibabić, članica Saveta Agencije za energetiku, naglasila je da shodno odredbama novog zakona veliki industrijski potrošači od 2013. godine moraju da kupuju struju na slobodnom tržištu a domaćinstva i takozvani mali kupci (preduzeća sa 50 zaposlenih i prihodom do 10 miliona evra) za to će imati priliku od 2015. godine. U naredne četiri godine domaćinstva i mali kupci će se snabdevati na način kao što je to slučaj sada. Odnosno, snabdevaće ih Elektroprivreda Srbije po regulisanim cenama. Nakon 2015. godine, moći će ali neće morati da kupuju električnu energiju na slobodnom tržištu.

– Novi Zakon o energetici uvodi na tržište novu instituciju javnog snabdevača, koji je zadužen da obezbedi struju za domaćinstva i male potrošače do 2015. godine. Javnog snabdevača treba da odredi Vlada Srbije do 1. oktobra 2012. godine, kada će biti poznato da li će to biti EPS, odnosno deo sadašnje distribucije koji se bavi trgovinom na malo. Da bi se to ostvarilo potrebno je izvršiti organizacione promene unutar EPS-a, sa ciljem razdvajanja trgovine od distributivne delatnosti. U novom zakonu je određena i kategorija rezervnog snabdevača od koga će kvalifikovani kupci, odnosno industrijska preduzeća, moći od 2013. do 2015. godine da kupuju struju u slučaju da se ne snađu na slobodnom tržištu. Od 1. oktobra 2012. godine regulisane cene za građane i male potrošače određivaće energetski subjekat ali uz saglasnost Agencije za energetiku.

Dragan Vlaisavljević, direktor direkcije EPS za trgovinu, istakao je da novi zakon propisuje kategoriju takozvane balansne odgovornosti na tržištu struje, odnosno obavezu učesnika na tržištu da uravnoteže proizvodnju, potrošnju i ugovorenu kupovinu i prodaju struje u periodu za koji se utvrđuje balansno odstupanje, kao i da preuzmu finansijsku odgovornost za ta odstupanja. On je istakao da Srbija usvajanjem Zakona o energetici želi saradnju sa tržištem kako u regionu tako i u Evropi.

– Dobar zakonski okvir je preduslov za dolazak investitora. U mešovitom poslovnom okruženju na slobodnom tržištu, određenom novim Zakonom o energetici, neophodno je jasno definisanje poslovnog modela EPS, kao i posebno planiranje veletrgovine u uslovima snabdevanja javnog snabdevača i slobodnog tržišta – istakao je Vlaisavljević dodavši da ne očekuje da će cena struje na tržištu padati u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari