Od bankarstva do industrije igara na sreću: Toma Vukić u Mozzartu prepoznao kvalitet 1Foto: Promo/Mozzart

Biolog po struci koji je godinama radio u bankarskoj i telekomunikacionoj industriji sasvim neočekivano profesionalnu karijeru nastavio je u industriji igara na sreću.

Toma Vukić, menadžer za sertifikaciju i licenciranje, u kompaniju Mozzart stigao je pre samo nekoliko godina i zajedničkim snagama sa kolegama u kratkom periodu postigao da Mozzart bude jedina kompanija u industriji kako u Srbiji, tako i na većini tržišta na kojima posluje, koja ima svoj akreditovan QMS prema standardu ISO 9001:2015.

Šta je spojilo profesionalne puteve jednog diplomiranog biologa i kompanije koja je lider u industriji igara na sreću?

Proaktivnost! Fokusiranost na budućnost, bazirana na iskustvima iz prošlosti. Rešen da nakon fakulteta ostanem u svojoj zemlji i ovde zasnujem porodicu, bio sam svestan da profesionalnu satisfakciju neću moći naći u, po meni, najlepšoj grani nauke – biologiji. Upravo zbog toga, još za vreme studiranja, krenuo sam da stičem znanja i razvijam veštine iz oblasti finansija i revizije. Nakon 14 godina profesionalnog iskustva u FMCG, bankarskoj i telekomunikacionoj industriji, sasvim iznenada i neočekivano mi se ukazala prilika da profesionalnu karijeru nastavim u industriji igara na sreću.

Kako je izgledao početak vaše karijere u kompaniji Mozzart?

Turbulentno i izazovno! Mozzartu sam se pridružio u januaru 2020. godine, samo nekoliko nedelja pre „savršene oluje” koju danas nazivamo pandemija virusa COVID-19. Tada, u trenutku izbijanja zaraze, niko u svetu nije znao šta nas je tačno snašlo niti šta nas čeka. Dodatno, industrija igara na sreću je bila žestoko pogođena. Način na koji sam u realnim okolnostima krize bio prihvaćen od strane kolega, kako sam uz njihovu pomoć pronašao način da svoje dugogodišnje iskustvo stavim u funkciju kompanije zacementirale su moje uverenje da sam se našao na pravom mestu, a sada mislim čak i u pravo vreme.

Od bankarstva do industrije igara na sreću: Toma Vukić u Mozzartu prepoznao kvalitet 2
Foto: Promo/Mozzart

Šta su vaša zaduženja i odgovornosti u kompaniji Mozzart?

Licence – jednostavan i kratak pojam koji skriva svu kompleksnost. Kao menadžer za sertifikaciju i licenciranje, uključen sam u procese dobijanja licenci tačnije dozvola za obavljanje delatnosti, (re)sertifikacije Web platformi, sertifikacije interno razvijenih proizvoda, kao i proizvoda partnera, upravljanje softverskim licencama i internet domenima kao i licencama za pomoćnu delatnost. Pored navedenog, zadužen sam i za koordinaciju sistema menadžmenta upravljanja kvalitetom (QMS). Sve navedeno usložnjava činjenica da se aktivnosti obavljaju na tržištima koja se nalaze na tri kontinenta.

Otkud QMS u Mozzartu?

Kvalitet je naš identitet! Ponosni smo na činjenicu da smo jedina kompanija u industriji kako u Srbiji, tako i na većini tržišta na kojima Mozzart posluje, koja ima svoj akreditovan QMS prema standardu ISO 9001:2015. Posebno bih istakao da nama ovaj standard ne služi kao „mrtvo slovo” za učešće na tenderima (gde nas i nema), već je ideja vodilja uvođenja QMS-a bila isključivo fokus na kvalitet naših isporuka kako eksternim tako i internim kupcima. Nakon višegodišnjeg posedovanja akreditovanog QMS u nekim od kompanija sistema, 2022. godine smo uveli centralni QMS sistem na nivou celog Mozzart sistema.

Kako nam je glavni cilj stremljenje ka savršenstvu u poslovanju, ove godine smo osmislili i realizovali dve interne akcije čija je svrha bila podizanje svesti i znanja zaposlenih o QMS-u. Prva je bila QMS kviz gde su svoje znanje o menadžmentu upravljanja kvalitetom zaposleni potvrdili odgovorima kroz jedinstveni edukativni kviz. U uzbudljivom finalu svoje mesto izborilo je 15 kolega, od njih oko 2.700 koji su imali priliku da učestvuju. Zajednički cilj postavljen pre početka kviza smo ostvarili kroz odgovaranje na zanimljiva pitanja, a tokom nekoliko nedelja trajanja takmičenja unapredili smo znanje i razumevanje o ovoj oblasti.

Potom smo organizovali nagradni esej na temu QMS-a gde su kolege imale priliku da nam kažu šta bi to i na koji način oni unapredili da su donosioci odluka. Ne treba naglašavati koliko je sjajnih predloga i ideja pristiglo. Implementacija nekih od njih je naš sledeći korak.

Šta biste poručili ljudima koji razmišljaju da se pridruže Mozzart timu?

Industrija zabave je nekoliko puta dinamičnija od FMCG ili telekomunikacija, sa druge strane model poslovanja baziran na Landu i Webu garantuje priliku i prostor da nam se pridruže stručnjaci iz najrazličitijih oblasti. Talentovani, kao i ljudi željni profesionalnog dokazivanja u Mozzartu mogu da ostvare svije ambicije na različitim pozicijama – od operatera, radnika logistike, zatim pozicijama stručnjaka u oblastima IT-ja i finansija, projekt menadžmentu, analitici, novinarstvu, marketingu, PR-u, Customer Careu, internoj reviziji itd.

Bez obzira šta im je oblast profesionalnog interesovanja, u Mozzartu će se sresti sa dinamičnom i poslovno izazovnom sredinom u kojoj će imati priliku da se ostvare i inoviraju. Od kada sam se pridružio Mozzartu, kontinuirano sam imao priliku da prvo predlažem, a zatim uz pomoć kolega i realizujem te ideje. Ovo često nije slučaj (ili je presporo) u poznatim, ali tromim i birokratskim brendovima svetskih multikompanija koje posluju i kod nas. Po mom dubokom uverenju, prilika da nešto stvarate i menjate, kao i da odgovarate za rezultat toga je suština svakog profesionalca, bez obzira na oblast delovanja.

Svako ko se prepoznaje u navedenom, ovde će pronaći svoje mesto za profesionalno ispunjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari