Od prvog februara evro jedina valuta na KiM 1foto FoNet/Uprava carina

Evro je jedina dozvoljena valuta na Kosovu, navodi se u najnovijoj Uredbi Centralne banke Kosova.

 

„Jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovinskom platnom sistemu na Kosovu je evro, takođe, jedina valuta prema članu 11. Ustava Kosova i članova 16. 17 i 18 Zakona br.03/l-209 o Centralnoj banci Kosova“, navodi se u članu 34. o gotovinskom plaćanju Uredbe CBK, prenosi KoSSev.

U sledećem članu naglašeno je da je CBK jedina montarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.

Što se tiče ostalih valuta, u ovoj Uredbi, navodi se da one koje nisu evri na Kosovu mogu da se koriste „samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.

Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Kada je u pitanju zamena valuta, na Kosovu se od sada može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK da vrše ovakve usluge.

„Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti sa ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe“, stoji u jednoj od odredbi.

Inače, uredba će stupiti na snagu od 1. februara.

Još jedna od odluka je i ta i da se od 1. februara iz opticaja povlače novčanice od 500 evra radi zaštite od širenja falsifikovanja novca.

Iako se u ovoj Uredbi na spominju dinari, da će oni nestati sa Kosova, to već dva dana za redom najavljuje prvi čovek Srbije.

Da će se obustaviti platni promet Srbije, posredno je danas „de fakto“ potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak.

„Upoznat sam sa tim. Razgovarao sam sa Besnikom Bisljimijem“, kaže. On međutim, veruje da ukoliko do toga dođe, „da to neće dovesti do opasne situacije“, odnosno, da će se pronaći rešenje „bez negativnih posledica“.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na Kosovu i nakon rata 1999. godine u većinskim srpskim sredinama.

Dinari su preko Trezora u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim delatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari