Od seksualnog uznemiravanja do otkaza zbog sindikalnog organizovanja

Ružica Stamenković, za naš list govori o pritiscima na radnice u niškoj fabrici Jura

Ostavite komentar


  1. U Srbiji (Juri) ništa novo. Ovakve stvari se tamo događaju od početka rada fabrike. Maltretirane (uglavnom) žene se povremeno žale (kada „puknu“) a država štiti siledžije (poslodavce) zarad prikazivanja nekakvog boljitka na širem ekonomskom planu …

  2. Šteta što ste propustile da se. žalite u SNS. Oni bi vam organizovali miting podrške u sred Niša. A, tek predsenik. U najmanju ruku bi vam obećao puno pelena. Menadžmentu bi , odmah, normalno, dao još više podsticaja, od naših para, opet normalno.

  3. Banana drzava! Nije ni cudo sto iz srbije bezi svako ko moze.

    1. Ti si opasno bolestan.Hitno po terapiju.Toliko si frustriran Srbijom da je to neverovatno.

      1. Nije on bolestan. Samo poseduje onu „prelepu“ albansku osobinu koju ima barem 90% Albanaca odnosno, mrzi Srbiju i Srbe do nepodnošljivosti. A nemoćan je ili nema hrabrosti da bilo šta uradi pa, zbog toga besan i agresivan, na ovim stranicama sipa ove svoje neverovatne „filozofske“ misli.Mislim da terapija više nema svrhe.

  4. NO COMENT
    Zašto? Zato što ne smem da se zamerim nekome botu, jer je istina o Juri, Benetonu, Jonsonu i dr.žalosna istina o vladavini Vučića. On-Vučić ovim dokazuje da je gospodar života, egzistencije, sudbine svih nas, a posebno mladih ljudi-i žena i muškaraca, jer ih prodaje po belom svetu kao najjevtiniju radnu snagu. Istovremeno, ne mogu a da ne istaknem i kukavičluk našeg naroda, koji samo može zbog toga da savije grbaču, ćuti i trpi. Ako smo došli dotle, svako će da nas gazi, pa bilo da je Nemac, Englez, Kinez ili Japanac(Korejanac). To je to i ništa više! A taj domaći sileđžija je isto pripadnik ovog našeg sloja pogrbljenih, ali kao tip kome su gazde dali vlast, predstavlja tipičnog KAPOA iz Aušvica ili Dahaua! Molim da me neko demantuje!

  5. Ljudi, morate biti strpljivi. Za dve do tri godine ce u Juri biti bolje nego u Mercedesu!

    1. Znao sam da ste siromasni i jadni, ali nisam znao da ste toliko jadni?!? Sreca pa to „blagostanje’ niste uspeli da izvezete u druge delove bivse Jugoslavije.

  6. … ovde se samo postavlja pitanje zašto sindikat “ Sloga “ nije ovu radnicu imenovao za poverenika u JURI za svoju sindikalnu organizaciju nakon što bi ona skupila bar 5-6 potpisanih pristupnica toj sindikalnoj organizaciji … Zakon o radu u Srbiji priznaje pravo da neki sindikat na nivou Srbije upiše u registar svoju sindikalnu organizaciju u nekom preduzeću i to Rešenje sindikata “ Sloga “ da je ona imenovana za poverenika tog sindikata u JURI bi je zaštitilo od otkaza … Ustav Republike Srbije d aradnici imaju pravo na sindikalno organizovanje bez prethodnog uslovljavanja a nigde nije precizirano i napisano kolko članova taj sindikat mora da ima sa potpisanim pristupnicama da bi mogao da sprovodi svoje sindikalne aktivnosti … kad je u pitanju reprezentativnost je druga priča i tu je potrebno mislim 10% od broaj radnika u tom preduzeću …

    1. Milomire. G-đu Stamenković je već bila izabrana za predsednika Inicijativnog odbora USS Sloga u Juri, iz centrale je dobila odgovarajuće rešenje i ovlašćenje, ali sindikat ne izdaje Rešenje o osnivanju sindikata. Odgovarajuće rešenje izdaje Ministarstvo, kada mu mi prosledimo potvrdu o osnivanju i ovlašćenju izabrane. Mi smo, naravno, svoj deo odradili u najbržem mogućem roku. Ministarstvo je dužno da odgovarajuće rešenje izda u roku od 2 meseca. Kao što si mogao da pročitaš, dan dva pre izdavanja rešenja radnica je dobila otkaz. To se ponovilo nekoliko puta u nekoliko fabrika, te opravdano sumnjamo da su iz ministarstva javljali u Juru na koga se izdaje rešenje, jer oni do tad tu informaciju od nas nisu imali… Inače, dok se ne izvrši upis u registar sindikata i ne izda pomenuto rešenje ministarstva, sindikat formalno pravno ne postoji, te odatle i njegovi aktivisti nemaju zaštitu koju pominješ…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.