Od sledeće godine Dina kartica uvodi beskontaktnu tehnologiju 1Foto: Shutterstock/Barillo_Picture

Narodna banka Srbije saopštila je da će od 31. marta 2024. godine banke prihvatioci omogućiti prihvatanje beskontaktne Dina kartice.

Od 1. juna sledeće godine sve banke izdavaoci će početi da izdaju beskontaktne Dina kartice.

Građani će moći da beskontaktno plate Dina karticom bez unošenja PIN-a do iznosa od 6.000 dinara. Za veće iznose biće neophodan unos PIN koda na POS terminalima.

Kako navodi Narodna banka Srbije u saopštenju, troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima niži su od internacionalnih, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike – trgovce (putem trgovačke naknade) i građane (putem usluga održavanja tekućeg računa i sl.), smanjuju se i troškovi koje plaća društvo u celini.

„Sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje, već naprotiv – doprinose nacionalnoj privredi.

Usluge su prilagođene lokalnim potrebama.

Obezbeđuje se nezavisnost finansijskog sistema – izvršavanje transakcija platnim karticama ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema (koji su privatne kompanije), jer se obrada i netiranje transakcija karticama internacionalnih kartičnih sistema izvršava van Republike Srbije.

Domaći sistemi se bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca razvojem novih proizvoda (finansijska inkluzija), a time se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi, a jedan od uspešnih primera jeste plaćanje na rate debitnom karticom, koja je pandan čekovima.

Stvara se veća konkurencija – sprečava se stvaranje monopola i duopola, koji su karakteristični za tržišta platnih kartica (banke imaju više izbora, internacionalni kartični sistemi ne mogu nametati nepovoljne uslove poslovanja)“, navodi NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari