Odbornici Skupštine grada u Prokuplju ostavili bez posla 105 radnika JKP „Hammeum“ 1Foto: Privatna arhiva

Odbornici Skupštine grada Prokuplja, u kojoj Srpska napredna stranka (SNS) ima većinu, odlučili su da ugase Javno-komunalno preduzeće „Hammeum“ zbog čega će 105 zaposlenih ostati bez radnog mesta.

Protiv ove odluke glasalo je samo troje odbornika Srpskog saveta Zavetnici.

Grupi radnika koji su ostali bez posla i poslanici Stranke slobode i pravde (SSP) Jeleni Milošević privatno obezbeđenje je onemogućilo da uđu na sednicu Skupštine grada.

„Ovo je flagrantno kršenje zakona i potpuni slom države jer je prokupačka vlast angažovala privatno obezbeđenje da zaposlene i mene kao poslanicu fizički spreči da uđemo na sednicu. Ne znam čega se plaši gradonačelnik Milan Aranđelović. Zasedanje gradskih skupština su zakonu javna i na njih mogu da uđu građani“, kaže poslanica SSP.

Zaposleni u „Hammeumu“ prethodno su optužili čelnike Skupštine grada Prokuplja da je zbog davanja u koncesije dela komunalnih poslova i formiranja novog javnog preduzeća morao da se ugasi njihovo javno-komunalno preduzeće.

Ljlljana Mićaković, pravnica u „Hammeumu“, kaže da je nakon nove sistematizacije 108 radnika ostalo bez radnog mesta, među kojima ima samohranih majki, invalida, pripadnika romske nacionalne manjine i političkih neistomišljenika.

„U međuvremenu je troje kolega otišlo u penziju. Ne znamo na osnovu kojih kriterijuma je tadašnji v.d. direktora uradio tu sistematizaciju, prema kojoj će 159 radnika biti prebačeno u novo preduzeće, u čijime sastavu će biti vodovod i groblje. I prema ugovoru o koncesiji privatnik je dužan da zaposli 30 radnika, ali se to još nije dogodilo“, naglašava ova pravnica, koja sedam godina radi u „Hammemu“.

Milomir Andrić, koji radi kao informatičar u „Hammemu“, ali je i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde(SSP) u Prokuplju, ocenjuje da nije logično da se u koncesije daju naisplativiji komunalni poslovi.

„Privatnik na korišćenje dobija tri gradske pijace, javnu higijenu, parking servis i zelenilo, koje su prihodovali po 100 miliona mesečno, a od kirije će dobiti 50.000 dinara. Dobio je na korišćenje i novu pijacu, u koju je prema izjavama gradonačelnika Aranđelovića, uloženo tri miliona evra“, kaže Andrić.

On upozorava da je prema novoj sistematizaciji predviđeno da bez posla ostane desetak Roma, a da tek jedan zadrži radno mesto.

Danas je pokušao da dobije komentar od gradonačelnika Prokuplja Aranđelovića, koji nam je obećao da će putem imejla poslati odgovore, ali to do objavljivanja ovog teksta to nije učinio.

 

Poslanica SSP: Nastavljam borbu pravnim sredstvima

Jelena Milošević, poslanica SSP, najavljuje da će protiv ove odluke prokupačke vlasti nastaviti da se bori pravnim sredstvima pošto je duboko uverena  da je nezakonita odluka o gašenju „Hammeuma“, te će se boriti da bude ukinuta kako 105 radnika ne bi ostalo bez zaposlenja.

„Ne može privatno o bezbeđenje da mi zabrani da uđem kao poslanica, jer je to kršenje zakona. Pozvala sam Policijsku upravu u Prokuplju, ali su mi rekli da oni nisu nadležni. Ipak, su posle 45 minuta došli neki policajci da bi proverili da li obezbeđenje ima licencu. Obećali su da će poslati patrolu, ali do kraja sednice niko od policije nije došao“, objašnjava Milošević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari