Vlada jednima majka, drugima maćeha: Da li eventualne subvencije za gas diskriminišu potrošače drugog ogreva? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Odluka Vlade da maloprodajne cene gasa u Srbiji nakon 1. novembra budu zamrznute diskriminatorska je prema potrošačima koji koriste druge energente tokom grejne sezone jer za razliku od onih koji troše “plavi energent” njihov ceh neće biti subvencionisan, smatraju predstavnici potrošačkih udruženja i sindikalci.

S obzirom na to da je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije, potrošači “plavog energenta” u našoj zemlji bi umesto poskupljenja u maloprodaji od 10 odsto, koje na snagu stupa 1. novembra, u jeku grejne sezone mogli da se suoče sa dodatnim rastom računa za čak 20 odsto.

Da bi to predupredila Vlada Srbije je donela uredbu kojom se propisuje da će cene gasa za potrošače u našoj zemlji do maja 2024. godine biti zamrznute. U slučaju da dođe do poremećaja na tržištu, Vlada će, iz republičkog budžeta, proizvođačima i uvoznicima nadomestiti razliku.

Konkretno, u slučaju da Bugarska ne izuzme Srbiju od plaćanja tranzitne takse za ruski gas koji se transportuje gasovodom “Balkanski tok” potrošačima gasa računi neće porasti za dodatnih 20 odsto, kako nalaže tržišna logika, jer će država intervenisati iz budžeta dok će građani koji domove zagrevaju na drugi način (centralno grejanje, pelet, ugalj, drva, struja) plaćati punu tržišnu cenu, kolika god da bude.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže za Danas da u odluci Vlade ima elemenata diskriminacije prema potrošačima koji ne koriste gas.

– Jednostavno, s obzirom da će izbori biti u decembru vlast zamrzavanjem cena gasa želi da dobije naklonost birača koji koriste taj energent. Donošenjem takve odluke dovodi se do toga da će deo građana biti oslobođen troškova koji će pak pasti na pleća drugih. To može da se desi u ovom konkretnom slučaju. Smatram da je odluka Vlade po ovom pitanju loša i generalno sam mišljenja da su ovakve intervencije države potpuno pogrešne. Umesto što povlače ovakve poteze nadležni bi trebalo da stimulišu korišćenje onih energenata koji nisu zagađivači, u prvom redu obnovljivih izvora kao i povećanje energetske efikasnosti – navodi naš sagovornik.

I predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović ističe da je razlog donošenja odluke o zamrzavanju cena gasa vezan za predstojeće izbore.

– Vlast očekuje da će na izborima u decembru proći loše i onda sebi ne može da dozvoli luksuz povećanja cena gasa tokom tekuće grejne sezone. Onda je doneta pragmatična odluka da se to spreči tako što će Srbijagas ako zatreba dobiti subvencije da bi maloprodajne cene ostale iste. Naravno, takva odluka je diskriminatorska prema potrošačima koji koriste druge energente. Drugim rečima, ako se umanjuju troškovi onima koji koriste gas trebalo je subvencionisati cene i onih građana koji ga ne koriste. Kada je reč o zamrzavanju cena gasa očekujem da će takva orijentacija Vlade biti kratkog daha i u slučaju da uspe da zadrži vlast posle izbora očekivano je da odluka o tome brzo bude ukinuta. Jednostavno, razlozi za nju više neće postojati – smatra Veselinović.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da iako u ovom trenutku odluka Vlade o zamrzavanju cena gasa izgleda nepravedna prema potrošačima koji troše druge energente sa druge strane je neophodna a trošak zbog subvencija može biti nadoknađen.

– Srbija će moći da nadoknadi trošak nastao davanjem subvencija nakon tužbe protiv Bugarske Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Naime, zna se koliko sme da bude visoka taksa čiji je cilj da se nadoknade troškovi finansiranja kapitalnih investicija a iznos koji je propisala Sofija ga znatno prevazilazi. Tako da će iz odštete koju će Bugarska platiti Srbiji biti pokriven iznos davanja za eventualne subvencije za gas – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari