Iza odluke Vlade o zamrzavanju cena gasa krije se krajnje pragmatičan razlog 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Uredbom koju je donela Vlada Srbije cene gasa za potrošače u našoj zemlji će do maja 2024. godine biti zamrznute od 1. novembra, kada će nastupiti već najavljeno poskupljenje u maloprodaji od 10 odsto. U slučaju da dođe do poremećaja na tržištu, Vlada će, iz republičkog budžeta, proizvođačima i uvoznicima nadomestiti razliku.

Osnovni razlog zbog čega su se nadležni opredelili za ovakav potez je krajnje pragmatičan, održavanje izbora u Srbiji najavljeno za 17. decembar.

Podsećanja radi, s obzirom na to da je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije potrošači “plavog energenta” u našoj zemlji bi umesto poskupljenja u maloprodaji od 10 odsto u jeku grejne sezone mogli da se suoče sa dodatnim rastom svojih računa za čak 20 odsto.

Srbija se ruskim prirodnim gasom snabdeva upravo preko teritorije Bugarske, koji se transportuje gasovodom “Turski tok”, što znači da bi se nova prilično “paprena” taksa naplaćivala i našoj zemlji za gas koji Javno preduzeće “Srbijagas” kupuje od ruskog državnog giganta Gasproma.

Sa druge strane, shodno sporazumu koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom zarad dobijanja kredita, Beograd je preuzeo obavezu o etapnom povećanju maloprodajnih cena gasa i to je razlog zašto će taj energent poskupeti 1. novembra i od toga datuma koštati 5,02 dinara po kilovat-satu sa porezima i taksama.

Poskupljenje gasa nije jedino sa kojim se suočavaju potrošači u Srbiji jer će od 1. novembra biti povećana i cena struje a akcize za neke proizvode na tržištu već su skočile.

U takvim uslovima, eventualni novi rast cena gasa zbog uvođenja takse u Bugarskoj ili povećanja veleprodajnih cena tokom grejne sezone, kada je inače najskuplji, predstavljao bi dodatni veoma oštar udar na kućni budžet potrošača.

Istovremeno, mogao bi da izazove i novi talas poskupljenja proizvoda i usluga privrede koja “plavi energent” koristi u svom procesu proizvodnje.

Iza odluke Vlade o zamrzavanju cena gasa krije se krajnje pragmatičan razlog 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Naravno, teško je poverovati da bi Vlada Srbije odluku o zamrzavanju cena gasa donela da održavanje izbora nije najavljeno za decembar.

Takođe, težnja nadležnih da “zaštite” potrošače od visokih cena gasa može se oceniti i kao licemerna ako se zna da su u jeku energetske krize ipak dozvolili njihovo povećanje u maloprodaji kao i rast cena drugih energenata i akciza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari