Oko 3.600 firmi steklo „uslov“ za prinudnu likvidaciju 1ilustarcija Foto: Freeimages / Maarten Kruit

Kod 3.609 privrednih društava krajem 2023. godine stekli su se razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti, saopštila je Agencija za privredne registre.

U odeljku „Oglasi i obaveštenja“, na stranici „Pretraga privrednih društava“, može se videti o kojim privrednim društvima je reč, unosom matičnog broja ili poslovnog imena društva, prenosi Nova ekonomija.

Pored privrednog društva nalazi se „Obaveštenje/oglas“ o prinudnoj likvidaciji.

„Po isteku trajanja ovih obaveštenja, registrator privrednih subjekata će doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status ‘u prinudnoj likvidaciji’„, navodi se u saopštenju.

Oglas, koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana, sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije.

Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: „u prinudnoj likvidaciji”, a po isteku trajanja oglasa, registrator će, u roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata.

Aprila prošle godine je po službenoj dužnosti obrisano oko 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari