Od 100.000 evra za mito do pola miliona za likvidaciju: Nove sumnje da je u toku zataškavanje slučaja Jovanjica 1foto FoNet Aleksandar Barda

Tužilaštvo za organizovani kriminal uložiće žalbu Apelacionom sudu na to što je Veće Specijalnog suda iz dokaza izuzelo oko 660 kilograma osušene marihuane, zaplenjene na imanju i na prvostepenu odluku da Milenković ne bi ni trebalo da svedoči

Stare sumnje da je u toku zataškavanje slučaja Jovanjica nisu razvejane, a pojavile su se nove. U međuvremenu smenjeni šef Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković je u ponedeljak 2. oktobra, kako saznaje NIN, prijavio nadležnima u MUP-u ime osobe koja je platila 500.000 evra za likvidaciju njega i njegovog kolege Dušana Mitića, doskora šefa operative tog odeljenja.

Pre toga tročlano veće Posebnog odeljenja Višeg, tzv. Specijalnog suda, kojim predsedava sudija Zoran Ganić, ponovo je odlučilo da iz dokaza izuzme oko 660 kilograma marihuane, koja je prema optužnici bila osušena i spremna za prodaju, te da nije potrebno da se sačeka da o tome svedoči inspektor Milenković.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) za NIN su potvrdili da će uložiti žalbu Apelacionom sudu na to što je Veće Specijalnog suda izuzelo dokaze. „Poseban razlog za žalbu biće i prvostepena odluka da Milenković ne treba da svedoči na suđenju“, rekli su za NIN u TOKu. Sada je i ova vest pala u zasenak s obzirom na to da je izneta nova informacija da se sprema likvidacija nedavno smenjenih inspektora Četvrtog odeljenja.

Spremanje likvidacije: Advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića, zastupnika inspektora, saopštila je 2. oktobra da je „prema danas primljenim informacijama za likvidaciju inspektora Milenkovića već plaćeno 500.000 evra, a sumnja se da je isto toliko plaćeno i za likvidaciju inspektora Mitića“.

„Milenković će nadležne obavestiti o novoj informaciji, kao i o imenu osobe koja je platila likvidaciju, ali i o sumnji po čijem nalogu je plaćena. Neophodno je da policija i tužilaštvo odmah prestanu sa politikantskim igrama prava na život i da sve svoje resurse stave u funkciju sprečavanja zla“, navodi se u saopštenju.

Ovu informaciju, kako kažu nezvanično u policiji, Milenković je dobio od „kredibilnog operativnog izvora“ i zatim je dostavio nadležnima u MUP-u. Dalja procedura bi nalagala da nadležni u najkraćem roku obave provere i o tome obaveste i Milenkovića, koji je pre toga dva puta nadležnima u MUP-u prijavio da se njemu i Mitiću sprema likvidacija.

U oktobru 2021. je i advokat Tomanović rekao da je informacija o tome da kriminalne i deo bezbednosnih struktura Srbije pripremaju ubistva inspektora dobijena iz dva izvora. Mitić je jula 2023. na suđenju svedočio da je bezbednosna procena o njihovoj ugroženosti tokom 2021. i za njih ostala službena tajna.

Početkom prošlog meseca Tomanović je najavio da će Milenković „obavestiti nadležne o imenima šefova jednog narko-klana koji su prihvatili realizaciju likvidacije njega, kao i o imenima potencijalnih realizatora“, da će dostaviti i „fotografije lica za koje se sumnja da pripada državnim strukturama dok snimapojedine objekte, koji su ocenjeni kao pogodni za zlo koje mu spremaju“ i obavestiti nadležne o lokacijama „na kojima je uočena intenzivnija pratnja i snimanje uz uverenje da je isti plan namenjen i Mitiću“.

Milenković je sredinom novembra 2022. i početkom avgusta 2023. otkrio da ga prate agenti BIA. Iako je oba slučaja prijavio, do danas nijedna institucija nije dala objašnjenje zašto BIA to radi.

Ostatak teksta pročitajte na portalu nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari