Omikron varijanta korona virusa preti oporavku naftne potražnje 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Marže azijskih rafinerija nafte pale su na najniže u poslednjih pet meseci usled zabrinutosti da bi varijanta korona virusa „Omikron“ mogla da zada još jedan udarac oporavku potražnje za naftom, koja je već pogođena porastom broja slučajeva korone u Evropi.

Vlade širom sveta uvele su tokom vikenda putna ograničenja putnicima sa juga Afrike kako bi ograničile širenje Omikrona, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi. Naučnici se utrkuju da saznaju da li je ona prenosnija ili izaziva teže bolesti od postojećih varijanti.

Ona dolazi u trenutku kada su marže rafinerija u Aziji i Evropi već bile pogođene poslednjih nedelja, s obzirom da su mnoge evropske zemlje ponovo aktivirale mere ograničenja za suzbijanje novih slučajeva korone.

Kako prenosi Rojters, to predstavlja dvostruko veći rizik od skretanja sa koloseka globalnog ekonomskog oporavka i produženjem potražnje za naftom, za koju Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će porasti za 5,5 miliona barela dnevno  na 96,3 miliona bpd u 2021. godini.

„U vreme kada se mnogi putevi ponovo otvaraju, ovo je korak nazad“, rekao je Haui Li, ekonomista singapurske OCBC banke.

„Potrebno nam je najmanje dve nedelje da shvatimo kakav će uticaj ova nova varijanta imati na potražnju za naftom.“

Složene marže Singapura u petak su iznosile 2,15 dolara po barelu, što je najniže od 30. juna, pokazali su podaci Refinitiva. Pre samo mesec dana marže su dostigle vrhunac od 8,45 dolara po barelu, što je najviše od septembra 2019. godine.

„Vidimo drastičan pad marži za preradu u poslednjih nekoliko dana zbog zabrinutosti oko brzošireće varijante koronavirusa Omikron“, rekao je zvaničnik velike južnokorejske rafinerije, ukazujući na sve veći broj zemalja koje uvode ograničenja putovanja kao rezultat nove varijante, te da su rafinerije suočene sa padom cena nafte i marži, što pogoršava profitabilnost. Zvaničnik je odbio da bude imenovan zbog osetljivosti stvari.

Uprkos slabljenju izgleda za mlazno gorivo, neki analitičari očekuju da će potražnja za benzinom za sada ostati stabilna, jer većina vlada još uvek nije nametnula domaća ograničenja kretanja kao rezultat pojave varijante Omikron.

„U Kini bi stroge granične kontrole mogle da zadrže Omikron na odstojanju od glavnog svetskog uvoznika nafte, dok bi pad cena mogao da donese korist kineskim rafinerima i potrošačima“, rekao je analitičar iz konsultantske kuće sa sedištem u Pekingu.

„To je loša vest za svet, ali dobra vest za Kinu jer su cene nafte znatno pale“, rekao je analitičar sa sedištem u Kini, koji je takođe odbio da bude imenovan zbog politike kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari