Zbog velikog broja izmena u Zakonu o porezu na imovinu, lokalna samouprava u Subotici donela je rešenje da svi građani koji imaju neku nekretninu u vlasništvu, do 31. marta treba da podnesu poresku prijavu za utvrđivanje visine novog poreza.


Radi izbegavanja gužvi, građani svoje prijave mogu podneti ne samo u poreskoj službi u Gradskoj kući, nego i svim mesnim zajednicama. Takva odluka je doneta da bi se utvrdilo pravo stanje u oblasti nekretnina, jer su brojne zakonske izmene dovele i do značajnih promena u bazi podataka.

Prema izmenama Zakona o porezu, njegova visina će sada zavisiti od gradske zone u kojoj se nekretnina nalazi, a koje je odredila lokalna samouprava. Zakonodavac je omogućio da grad ili opština sami donesu odluku o tome da li će se ponovo evidentirati imovina građana, odnosno ponovo podnositi poreske prijave. Iako se novo stanje moglo utvrditi i na osnovu već postojeće baze podataka, u poreskoj službi navode da su mnogi podaci bili zastareli, te da je zato odlučeno da se prijave ponovo popunjavaju, kako bi se konačno ta baza podataka kompletirala.

Prema novim zakonskim odredbama, porez na imovinu pripada opštinama i gradovima, a prošle godine Subotica je na ime tih obaveza građana inkasirala oko 280 miliona dinara. Toliko se očekuje i ove godine, mada bi zbog zemljišta trebalo očekivati i nešto veći poreski prihod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari