Oporezovati ekstra profit banaka: Nova DSS sprema predlog zakona po uzoru na italijanski 1Foto: Shutterstock

Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) saopštila je danas da će podneti predlog zakona o oporezivanju ekstra dobiti „koje su banke u Srbiji ostvarile tokom 2023. godine“ zbog najave da će banke od septembra povećati cene naknada u odnosu na postojeće.

Stranka je ocenila da je najava o povećanju naknada kap koja je prelila čašu u ponašanju banaka.

„Zakon predlažemo jer su banke u vremenu krize i visoke inflacije tokom ove i prethodne godine drastično povećale svoju dobit na teret građana i privrede koji zbog rasta kamatnih stopa plaćaju mnogo veće rate kredita, a zauzvrat nemaju mnogo veće prihode na depozite i štednju koje imaju u bankama“, navodi Novi DSS.

Prema navodima, bilansi banaka u Srbiji od 2014. do 2021. godine pokazuju da su imale prosečnu godišnju dobit od oko 350 miliona evra, da su 2022. godine ostvarile dobit od 750 miliona evra, a da je za šest meseci 2023. godine dobit svih banaka čak 607 miliona evra, što je tri puta više nego pre krize.

Kako tvrde iz Novog DSS, suština zakona je da se „ekstra dobit banaka“ koju definišu kao razliku između ostvarene dobiti tokom ove godine i prosečne dobiti ostvarene tokom poslednjih 10 godina“, oporezuje po stopi od 40 odsto.

„Naša procena je da će tako računat porez na ekstra dobit banaka omogućiti državi prihod od više stotina miliona evra“, ističu iz te stranke i dodaju da žele da u Srbiji budu profitabilne i stabilne banke, jer su one važan deo privrednog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari