Opština Gračanica poništava odluke o razmeni nepokretne imovine 1Pijaca u Gračanici Foto: Jovana Diković

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić izvestila je 5. oktobra da je pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine sa jednim biznismenom.

Odluka je usvojena 28. septembra na sednici Skupštine opštine Gračanica.

„Na osnovu nadležnosti proisteklih iz Statuta Opštine Gračanica, a na zahtev više od 1/3 odbornika Skupštine opštine Gračanica, ukidanje ove odluke biće uvršteno na dnevni red sledeće sednice Skupštine opštine“, istakla je Šubarić u saopštenju.

Kosovski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) je dan ranije izvestio o protestima i peticiji građana protiv ove odluke, prema kojoj bi opština Gračanica, naseljena većinom Srbima, razmenila imovinu sa jednim privrednikom.

Kosovski biznismen Redž Šoši (Rexhe Shoshi) će Opštini Gračanica ustupiti put u njegovom vlasništvu od 18 ari, koji prolazi kroz jedno naselje u selu Čaglavica.

Zauzvrat će dobiti od Opštine deo parcele od 17 hektara, koja se nalazi uz obalu jezera Badovac.

Prema uvidu u Geoportal, internet portal o geografskim informacijama Kosovske Agencije za katastar, može se videti da se parcela, koju daje Opština Gračanica, zapravo nalazi u neposrednoj blizini jezera Badovac.

Zakon na Kosovu dozvoljava ovu vrstu razmene, ali nije razjašnjeno zašto zemljište koje bi Šošiju bilo oduzeto ima, kako se tvrdi, „strateški“ značaj.

RSE se 4. oktobra obratio opštini Gračanica sa zahtevom da objasni zašto je Šošijeva imovina od takvog značaja, ali odgovor nije usledio.

Odluku o razmeni ove imovine prvi je izvestio bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović, koji je to ocenio kao „izdaju“ prema građanima Gračanice.

Stojanović je, posle saopštenja Ljiljane Šubarić 5. oktobra, reagovao objavom na Facebooku, nazvavši najavljeno ukidanje odluke o razmeni zemljišta „pobedom“.

Šubarić je rekla da je odluka od 28. septembra bila opravdana i da su postojali valjani razlozi za njeno donošenje. Međutim, „ne želimo da bilo kojim potezom damo prostor izbledelim i potrošenim političarima da zarad svojih političkih interesa zloupotrebljavaju i pokušaju da manipulišu našim narodom u Gračanici“, navela je.

Ona je poručila da je u Gračanici „potrebno jedinstvo i sabornost da prebrodimo sve izazove i nedaće“.

Ovu kosovsku opštinu od 2013. godine vodi Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari