Opština u Srbiji osuđena za krađu struje, predsednik opštine kaže "nije to klasična krađa" 1Foto: Pixabay/Geralt

Opština Batočina proglašena je krivom za krađu struje i naređeno joj je da na ime nelegalno utrošene energije plati 682.972,28 dinara, a na ime sudskih troškova još 167.700 dinara.

Prvostepenom presudom Privrednog suda u Kragujevcu, u postupku koji je započet 2021. godine, ustanovljeno je da je 2. februara 2021. godine prilikom kontrole mernog mesta na adresi Kralja Petra I utvrđena neovlašćena potrošnja električne energije, da su oboreni limitatori i da displej na brojilu ne radi, prenosi N1.

„Iz zapisnika o neovlašćenom korišćenju električne energije, sud je utvrdio da korisnik električne energije za merno mesto crpna stanica u Batočini nije prijavljen, odnosno da električnu energiju koristi neregistrovni korisnik, da su zatečeni limitatori bez plombe, da je brojilo demontirano, da je isključen dovod od mreže do MRO, te da je na opisan način učinjeno neovlašćeno korišćenje električne energije bez odobrenja za priključenje“, navodi se u presudi.

Sud nije mogao da utvrdi koliko je dugo opština Batočina krala struju, pa je uzeo da je nezakonita potrošnja trajala šest meseci. U tom periodu je nelegalno potrošeno 49.746 kilovat sati struje u vrednosti od ukupno 682.972 dinara.

Opština Batočina uputila je žalbu na presudu u kojoj navodi da zapisnici sa mernog mesta nisu verodostojne isprave i da je vanredni pregled brojila trebalo da uradi Direkcija za mere i dragocene metale. Odbrana smatra da sud nije na nedvosmislen način utvrdio da li je uopšte do neovlašćene potrošnje došlo od strane tuženog ili nekog drugog.

Navodi iz žalbe deluju kontradiktorno javnim izjavama samog predsednika opštine Batočina Zdravka Mladenovića za nova.rs, koji je ranije priznao da je opština neovlašćeno trošila struju, ali navodeći da nije u pitanju „klasična krađa“.

Kako je objasnio Mladenović, radi se o propustu starom više od 15 godina, a u pitanju je priključak na crpnoj stanici fekalne kanalizacije u Ulici vojvode Stepe u Batočini.

„Objekat je izgrađen 2006. godine, kada je zaključen i ugovor između EPS i Fonda za komunalne delatnosti opštine Batočina o uslovima priključenja“, izjavio je Mladenović i tvrdio da taj ugovor nije zaživeo u praksi.

Mladenović nije odgovorio na pitanja koja mu je postavio N1, kao ni advokatica koja zastupa Elektrodistribuciju. ali „ne daje izjave za medije“. Bez odgovara su ostala i pitanja poslata Elektrodistribuciji u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari