Oslobođenje: Rudnici u BiH blokirani ogromnom narudžbinom iz Srbije, građani strahuju od zime 1Ilustracija Foto: Pixabay/hangela

Građani Bosne i Hercegovine gotovo tri meseca ne mogu da obezbede ugalj za ogrev, jer su svi rudnici blokirani zbog ogromne narudžbine iz Srbije koja je unapred kupila sve što se iskopa, zbog čega niko ne zna kada će doći na red i hoće li biti uglja za predstojeću zimu.

Kupovina ogreva koja obično počinje čim se zima završi, odnosno u aprilu i maju, a najkasnije u junu, kada su cene uglja najpovoljnije, ove godine otegla se do kraja jula zbog odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pomrsio račune građanima i koji sada panično traže načina da obezbede toplu zimu u svojim domovima.

Kako piše Oslobođenje pozivajući se na portal Capital, iz Rudnika mrkog uglja iz Banovića punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar.

On je objasnio da je cena jedne tone uglja trenutno 128 maraka u rudniku, a da oni sa prevozom prodaju i do 200 maraka.

Prošle godine cena tone uglja za građane bila je sa dostavom do 135 KM.

Da je gužva i da građani čekaju zbog narudžbine iz Srbije potvrdio je i tehnički direktor Rudnika Breza Alija Salkić. On je potvrdio i da je ugalj poskupeo i to za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da ga naplaćuju sada i do 220 maraka po toni.

Osim toga, kaže on, veliki broj građana menja svoj način grejanja i sa peleta i gasa se prebacuje na ugalj, što preti preopterećenju elektro-energetske mreže u zimskom periodu. Salkić kaže da građani čekaju u redu za kupovinu uglja i da nije siguran do kada će to trajati.

“Potražnja za ugljem u BiH se povećala za najmanje četiri puta ove godine zbog panike oko nabavke energenata. U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego pre. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo”, kaže on.

“Kupci iz Srbije ove godine su nam rekli da bi kupili i duplo više od nas nego što dajemo u TE. Ipak, mi nećemo ići na štetu naših građana, nadam se da će svi dobiti ugalj“, kaže on.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su za Capital potvrdili da trenutni brojevi pokazuju da je Srbija od BiH kupila daleko veću količinu uglja nego pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari