Osumnjičen za utaju poreza 1Foto: Arhiva

Policija u Staroj Pazovi uhapsila je M. Đ. (50), odgovorno lice firme Forma BM, zbog sumnje da je malverzacijama sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 18,4 miliona dinara i izbegao plaćanje poreskih obaveza od 5,4 miliona, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sumnja se da je M.Đ. od avgusta 2013. do decembra 2016. godine na osnovu fiktivnih faktura za neizvršene usluge i neisporučenu robu, sa tekućeg računa firme na račun šest preduzeća iz Beograda i Inđije, prebacio 10.320.276 dinara.

Odgovorna lica tih preduzeća, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, uplaćeni novac podizali su u gotovini i predavali ga M.Đ. ili ga prebacivali na tekuće račune drugih lica, koja su te iznose takođe podizala u gotovini i vraćala osumnjičenom.

Kako bi izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost, sumnja se da je M.Đ. od osumnjičenih odgovornih lica preduzeća iz Beograda i Inđije pribavio falsifikovane otpremnice o navodno izvršenim uslugama i navodnoj nabavci dobara, u iznosu od 12.374.448. dinara.

Na osnovu tih falsifikovnih otpremnica, evidentiranih u poslovnim knjigama preduzeća Forma MB, sačinjene su poreske prijave PDV neistinitog sadržaja na osnovu kojih je M.Đ. izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost u iznosu od 2.046.991 dinara.

On se tereti i da je zloupotrebivši položaj, prodao 135.866 kilograma jabuka iz 2015. godine kao sopstveni proizvod, preko svog poljoprivrednog gazdinstva i prisvojio 8.141.422 dinara od prodaje, a u poslovnim knjigama firme, prodaju prikazao fiktivnim izlaznim računom.

Na taj način M.Đ. je izbegao plaćanje poreza na dohodak građana od 3.393.848 dinara i time počinio krivično delo poreska utaja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari