Otkupna cena suncokreta će pasti, dobar rod 1Suncokret Foto: M. Pudar/Danas

Izvoz robe iz Rusije funkcioniše, a sada postoji mogućnost izvoza i ukrajinske robe, pa su cene suncokreta zabeležile silazni trend, što se preslikalo i na domaće tržište, izjavio je FoNetu direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić, analizirajući situaciju na tržištu suncokreta.

Cena suncokreta, ali i drugih uljarica na svetskom tržištu porasla je neposredno po izbijanju rata u Ukrajini, podsetio je Janjić i naglasio da su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima te važne sirovine i berzanske robe. Prema njegovoj oceni, „politički faktori su igrali značajnu ulogu prilikom kreiranja cena“.

„U poslednje vreme, kada se videlo da izvoz robe iz Rusije funkcioniše, kao i da postoji mogućnost izvoza ukrajinske robe, cene su beležile silazni trend, što se preslikalo i na domaće tržište“, objasnio je Janjić.

Kada je reč o ceni, on je skrenuo je pažnju i na procene o ukupnoj proizvodnji svih uljarica na globalnom nivou, i naglasio da je to značajno, iako se kod nas u domaćinstvima najviše koristi suncokretovo ulje.

„Procenjuje se da je u tekućoj sezoni proizvedeno 600,33 miliona tona uljarica, a da će u narednoj ona biti veća za 7,2 odsto, odnosno da će biti proizvedeno čak 643,07 miliona tona, što je najviše u poslednjih pet godina“, predvideo je Janjić.

Napominjući da je potrošnja ulja mnogo veća u industriji, nego u „kućnoj potrošnji“, on je ukazao da na je na domaćem tržištu, kada je reč o ceni, „negativan faktor suša koja će smanjiti rod, ali se procenjuju i veće površine u odnosu na prethodnu godinu“.

„Zbog svega navedenog, uvek preporučujemo da se deo robe trguje terminski, a deo proda kad mora ili ostavi za dalje trgovanje. Suncokret je, kao i kukuruz ili pšenica, berzanska roba, gde su oscilacije cena prisutne i mogu biti značajne“, predočio je Janjić.

Zbog toga se diverzifikacija rizika mora vršiti prodajom robe u različitim vremenskim terminima, obrazložio je on i predvideo da će „negde zarada biti veća, a negde manja, ali sigurnija“.

Nedimović: To je berzanska roba, nismo sami na svetu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je Televiziji Hepi da očekuje dobar rod suncokreta i da sigurno neće biti zabrane izvoza, ali da će „biti problem sa cenom“.

„Krajem maja se očekivalo da će cena suncokreta biti daleko viša nego sada, i to u celom svetu. Toga sam se plašio, da ovo bude godina velikih očekivanja u smislu cena, a onda da one padnu posle žetve, što se desilo. Nismo mi sami na svetu, to su berzanske robe“, ukazao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari