Radni odnosu u „Zastavi kamionima“ juče je prestao za 303 zaposlena koji su iz jednu od četiri opcije iz ponuđenog socijalnog programa dobrovoljno napustili tu kragujevačku fabriku. Najviše prekobrojnih je dobilo otpremnine od po 300 evra po godini staža, koje su ovoga puta mogli da dobiju i oni radnici kojima je do penzije ostalo tek nekoliko meseci.


U Zastavinoj fabrici kamiona od juče umesto dosadašnjih 716, ima 413 radnika, odnosno 45 odsto manje zaposlenih, što će, smatraju u poslovodstvu firme, s jedne strane, uticati na organizaciju rada, dok bi, s druge, trebalo da omogući lakše i efikasnije pronalaženje novog strateškog partnera, pošto je sasvim izvesno da italijanski IVEKO, koji u „Kamionima“ još uvek ima oko 30 odsto kapitala, nema namere da se vraća u Kragujevac.

Podsetimo da je delegacija kineske kompanije Huang hai sredinom prošlog meseca boravila u Kragujevcu i Beogradu, gde je sa domaćim zvaničnicima započela razgovore o saradnji i privatizaciji „Zastave kamiona“ i „Specijalnih vozila“ u Somboru, a razgovori su nastavljeni i tokom višednevnog boravka predsednika Tomislava Nikolića u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari