Otvoren „Informacioni centar za mobilnost“ 1Foto: RARIS

Turisti iz zemlje i inostranstva, kao i stanovnici opštine Kladova ubuduće na jednom mestu mogu da dobiju sve potrebne informacije vezane za održivi transport, uključujući redove vožnje u javnom prevozu, informacije o prevoznicima, biciklizmu i sve druge relevantne informacije vezane za održivu mobilnosti, zahvaljujući novootvorenom „Informacionom centru za mobilnost“ koji radi u sklopu Turističkog info centra u staroj kladovskoj čaršiji.

Ovaj centar uspostavljen jeu okviru projekta Transdanube.Pearls (Biseri TransDunava) – Mreža za održivi transport duž Dunava, koji se realizuje u okviru Dunavskog programa, a finansira ga EU. Projekat vodi Austrijska agencija za zaštitu životne sredine i u njemu učestvuje 15 organizacija iz devet zemalja. Partneri u projektu iz Srbije su RARIS (Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije) i DCC (Dunavski centar za kompetenciju), dok su pridruženi strateški partneri iz Srbije Ministarstvo životne sredine, Razvojna agencija Srbije i opština Kladovo.

-Turistička organizacija opštine Kladovo i RARISsu zajednički uspostavili „Informacioni centar za mobilnost“ koji će pomoći da se turisti i meštani u regionu Đerdapa kreću onim vidovima transporta koji imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu. Dakle, reč je o svim aspektima javnog prevoza čije korišćenje treba da omogući smanjenje emisije štetnih gasova i zaštiti životnu sredinu. – kaže za danas direktor Turističke organizacije opštine Kladovo David Đurđević, dodajući da će postojeća baza podataka vremenom da se dopunjava i unapređuje.

Prilikom predstavljenja i finalne verzije “Strateškog plana održive mobilnosti u turizmu opštine Kladovo” u Kladovu direktor RARIS-a Vladan Jeremić je između ostalog istakao da je Kladovo prva opština u Srbiji koja će dobiti strateški plan razvoja održive mobilnosti i to ne samo za Kladovo, već i širi region Đerdapa jer Kladovo predstavlja centar za ceo region Đerdapa. Ovaj dokument pored ostalog sadrži i mere za unapređenje odžive mobilnosti i plan inplementacije. Prema rečima Jeremića cilj vizije održive mobilnosti u turizmu u regionu Dunava je razvoj regiona Dunava koji pruža socijalno, pravedno, ekonomski održivo, ekološki prihvatljivu i zdravu mobilnost za sve turiste i građane kroz razvijanje multimodalnih i efektnih transportnih sredstava. Danas se većina putovanja u regionu Dunava, koji je inače jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope, obavlja automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo. Stoga projekat TransDanube.Pearls ima za cilj uspostavljanje održivog transporta u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta odnosno razvoju usluga održivog transporta i poboljšanju kombinacije različitih transportnih sredstava unutar i između destinacija. Uz uspostavljanje mreže destinacija (bisera Dunava) posvećenih održivom transportu za turiste i stanovnike duž Dunava biće povećana vidljivost destinacija i posetiocima pružena jedinstvena priliku da putuju celim tokom Dunava koristeći održive vidove transporta (brod, bicikl) bez privatnih automobila.

Dodajmo na kraju da je projekat Transdanube.Pearls osvojio prestižnu austrijsku nagradu “VCÖ Mobility Award 2018“. U konkurenciji 321 predloženog projekta Transdanube.Pearls jedan je od 12 nagradjenih, a pobedio je u kategoriji „Slobodno vreme i turizam“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari