Otvorena deonica Surčin-Obrenovac, tri meseca pre roka 1Foto: BETA/ VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Surčina do Obrenovca, dužine 17,6 kilometara, svečano je otvorena skoro tri meseca pre roka, a ceremoniji otvaranja prisustvuje državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, obilazeći put, u neformalnom razgovoru za zvaničnicima, radnicima i novinarima odbacio kritike koje su otvaranje ovog puta i sličnih infratsrukturnih radova ocenili kao „fantazmagoriju“ i „fatamorganu“.

„Ranije su to nazivali fantazmagorijama. Neka dođu da vide da li je ovaj most fantazija“, rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost srpskim i kineksim radnicima, kao i predstavnicima Vlade Ani Brnabić i Zorani Mahajlović.

„Nikada se u istoriji tio nije dogodilo“, istakao je Vučić komentarišući izgradnju pre roka.

Srbija je prva u regionu po broju i nivou investicija, kao i po kilometrima autoputeva, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja deonice autoputa „Miloš Veliki“ između Obrenovca i Surčina kojom je završena trasa od Beograda do Čačka.

Vučić je istakao da se do juče od Beograda do Čačka putovalo dva i po sata, a od danas sat vremena. „Srpki narod je danas postao bogatiji za više vremena, više posla i više fabrika“, rekao je Vučić ističući da autoputevi i infrastruktura donose i nove investitore.

On je najavio da će se nastaviti sa izgradnjom, pa će za dve godine od Beograda do Zlatibora biti potrebno manje od dva sata. Vučić je istakao da postoje oni koji nisu saglasni sa izgradnjom puteva, uporedivši ih sa nezadovoljnim muškarcima koji kad se vrate kući sa posla maltretiraju svoje žene. „Nije reč o dobrim ljudima“, rekao je Vučić.

On je istakao da ne može ni da opiše koliko je srećan zbog izgradnje puteva i završetka takvih radova. Najavio je i otvaranje novih puteva i dodao da će narednih dana biti predstavljen ambiciozni investicioni plan.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska zagledana u Srbiju koja je, kako je ocenio, zemlja koja se najbrže razvija u regionu. Dodik je građanima Srbije čestitao otvaranje deonica autoputa „Miloš Veliki“ od Surčina do Obrenovca i istakao da je reč o velikom uspehu.

Ovaj put, kazao je Dodik, povezuje i zbližava RS i Srbiju. „Treba da se integrišemo i da budemo usmereni jedni ka drugima“, rekao je Dodik i dodao da je reč o jednom istom narodu. Amabasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je radnicima koji su učestvovali u radovima, kao i građanima Srbije.

Ceremonija je počela himnom Bože pravde, a završena specijalnom pesmom „Autoput“ i stihovima „Čekam dragu, moju dunju žutu, što se voza po autoputu“.

Deonica Surčin – Obranovac povezuje Koridore 10 i 11, odnosno Beograd i Vojvodinu sa zapadom zemlje, vrednost radova je 233,67 miliona dolara, a deonicu je izgradila kineska kompanija koja je gradila i Pupinov most.

Najatraktivnija tačka na novoj deonici je most preko dve reke, Save i Kolubare. Predsednik Srbije razgovarao je i sa predstavnicima kineske kompanije koji će raditi i deonicu od Preljine do Požege koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari