Otvorena javna rasprava o programu suzbijanja sive ekonomije do 2025. 1Miloš Obradović

Javna rasprava o programu za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine biće otvorena do 28. februara, a prema rečima ministra finansija i predsednika Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Siniše Malog iz programa iz 2015. godine primenjeno je 71 odsto preporuka.

U Ministarstvu finansija na predstavljanju programa u čijoj izradi su pored Vlade Srbije učestvovali i NALED uz podršku EBRD-a ocenjeno je da siva ekonomija ne utiče samo na smanjenje naplate javnih prihoda i BDP već je i nelojalna konkurencija preduzećima koja rade legalno.

Mali je rekao da je deo ovog programa i uvođenje e-fiskalizacije koja treba da bude omplementirana do kraja maja i e-fakture koje treba da budu spremne do kraja ove godine.

Doneli smo i novi zakon o javnim nabavkama i novi portal javnih nabavki. Smanjili smo opterećenje na rad sa 63 odsto pre tri godine na 61 odsto, sprovodimo ogromnu reformu Poreske uprave, povezali sve inspekcije kroz portal e-inspektor i digitalizovali prijavu najvećeg broja poreskih oblika”, poručio je Mali.

On je istakao da je u planu usvajanje zakona o parafiskalnim nametima, po ugledu na zakon o naknadama.

I Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan ukazao je na uticaj sive ekonomije na poslovanje legalnih preduzeća, ali i na konkurentnost privrede. On je istakao da je za investitore važno da imaju poverenje u finansijske izveštaje koje preduzeća objavljuju.

„Uspostavljanje povoljnog poslovnog ambijenta je jedan od glavnih prioriteta EBRD-a. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa institucijama u Srbiji i NALED-om na jačanju kapaciteta inspekcija, koje su ključni element za suzbijanje sive ekonomije. Nastavićemo da posvećeno doprinosimo jačanju konkurentnosti Srbije u godinama pred nama, uključujući aktivnosti na podsticanju digitalizacije u svim oblastima privrede“, rekao je Kolanđelo.

Prema rečima Ivana Miletića, predsednika Saveta za konkurentnost NALED-a i direktora Filipa Morisa, najviše uspeha je zabeležno kod podsticajnih mera kao što je sezonsko zapošljavanje, gde je od 3.000 broj registrovanih sezonskih radnika povećan na 38.000, dok je u 2020. više od 800 početnika u psolovanju iskoristilo podsticaje.

Radili smo i na jačanju svesti društva o štetnosti sive ekonomije gde je realizovnao više od 80 odsto planiranih mera. To se pre svega odnosi na nagradnu igru Uzmi račun i pobedi u kojoj je učestvovalo 130 miliona računa, sa kojima je u budžet uplaćeno više od 117 miliona evra”, rekao je Miletić dodajući i da pomažu državi u promociji bezgotovinskog plaćanja subvencionisanjem 25.000 malih preduzeća u nabavci POS terminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari