Otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji 1Foto: Shutterstock/rawf8

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

Šumadijski vinari su do sada kvalitet svog proizvoda najviše ispitivali u akreditovanim kućama u Vršcu, Aleksandrovcu i Beogradu.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Fiipović je rekao da nova laboratorija ima nacionalnu i međunarodnu akreditaciju, kompjuterizovana je i koristi najsavremenije metode.

Direktor Instituta za informacione tehnologije Zoran Marković je rekao da je ideja o otvaranju laboratorije nastala pre svega zbog toga što je u Šumadiji naglo povećana proizvodnja vina.

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

On je rekao da je u laboratoriji akreditovano 12 metoda u ispitivanju kvaliteta vina i da je u planu i proširenje.

Plan je, kako je rekao Marković, da se u laboratoriji rade i ispitivanja antioksidanasa u vinu jer je utvrđeno da u francuskoj oblasti Šampanja, koja neguje kult pijenja čaše vina uz obrok, ima mnogo manje obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Predsednik Udruženja vinara Šumadije Saša Novaković je rekao da je za dve godine na području Šumadije udvostručen broj vinarija.

„Od 51 člana našeg udruženja, deset je vinogradara i 41 vinarija koje se nalaze u četiri vinogorja: oplenačko, krnjevačko, račansko i kragujevačko“, rekao je Novaković i dodao da je obaveza vinara da pre stavljanja vina u promet imaju hemijsku analizu i senzornu ocenu vina u akreditovanim laboratorijama. rekao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari