Otvoreno pismo Sindikata poštanskih radnika direktoru Zoranu Đorđeviću 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Samostalni sindikat poštanskih radnika uputio je otvoreno pismo v.d. direktoru „Pošte Srbije“ Zoranu Đorđeviću povodom situacije u tom preduzeću.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

„S obzirom na trenutnu situaciju u Preduzeću i realnu zabrinutost većine zaposlenih, kako za sopstveni tako i za opstanak samog Preduzeća, a nakon ćutanja reprezentativnih sindikata, zahtevamo od Vas odgovore i objašnjenja za niz bitnih pitanja.

Potrebno je da nam jasno i nedvosmisleno odgovorite zašto Vlada Republike Srbije još uvek nije odobrila Plan poslovanja za 2023. godinu, da li će ga uopšte odobriti i u kojoj sadržini? Da li će neko odgovarati zbog toga što Plan poslovanja nije na vreme usvojen i koje su to greške napravljene?

Podsećamo Vas da je dugogodišnja praksa vezana za procedure izrade, donošenja i usvajanja Plana poslovanja bila takva da se ista završavala, po pravilu, još u decembru za narednu godinu.

Nikada se nije desilo, bar koliko pamtimo, da započnemo poslovnu godinu, a da Plan poslovanja predhodno nije usvojen! Tako se zainteresovnim zaposlenima i sindikatima, koji ne učestvuju u izradi Plana poslovanja, ostavljala mogućnost da sagledaju i planiraju svoje živote i delovanja bar za narednu godinu.

Odstupanjem od dugogodišnje prakse uticalo se još više na produbljivanje zabrinutosti i neizvesnosti u pogledu materjalno – socijalnog položaja zaposlenih.

Povodom Svetskog dana pošte, slanjem personalizovanih poruka zaposlenima i čestitajući im ovaj praznik, najavili ste trajno povećanje zarada od januara 2023. godine. Pored toga, više puta ste u razgovorima sa sindikatima (dok ih niste počeli da selektujete i diskriminišete) navodili da ćete se lično zalagati i pregovarati da povećanje zarada od januara 2023. godine bude i veće od najavljenih 12,5 posto za javni sektor.

Na koji način planirate, ako uopšte dođe do povećanja, da raspodelite zaposlenima: linearno ili nekim drugim modelom? Ponovo ste izigrali poverenje zaposlenih, s obzirom da smo januarsku zaradu dobili bez najavljenog povećanja!

Zahtevamo od Vas da objasnite zaposlenima zašto nisu dobili povećanje zarada i zašto ste nas sve obmanjivali i dovodili u zabludu?! Da li ste svesni da su nam zaposleni na samom rubu egzistencije i da su im visina i izvesnost zarada najbitniji momenti u planiranju života, i to ne dugoročno već od meseca do meseca?!

Želimo da svima predstavite nove razvojne planove kao i analizu istih, koji će u narednom periodu doneti konkretno poboljšanje poslovanja i uvećanja prihoda Preduzeću a samim tim i zaposlenima.

Detaljna analiza je neophodna za svaku novi posao koji se uvodi. Podsećamo Vas da smo Vam više puta tražili analize ali ih nikada nismo dobili. Dva su razloga za to: ne želite da ih date ili ih niste ni radili. Probleme otklanjamo usput, što opet implicira otežan rad tehnologije,konkretan primer je „HUB”!

Najava tranformacija Pošte Srbije u akcionarsko društvo bez analize

Početkom januara ove godine oformljena je radna grupa pri Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, za sprovođenje reformi u JP „Pošta Srbije”. Pre tog čina, koji je potrebno posebno objasniti zaposlenima, najavljivali ste više puta transformaciju Preduzeća u akcionarsko društvo.

To su sve velike promene u najavi, koje ste počeli da realizujete, bez da svojim zaposlenima i sindikatima, bar ne našem, ne obrazložite šta sve te promene podrazumevaju. Time ste dodatno uticali na povećanje zabrinutosti i uneli veliku dozu straha i ugroženosti za elementarnu egzitenciju kod svih zaposlenih.

Kako bi sprečili dalje špekulacije i nagađanja na ovu temu, a time smanjili zabrinutost zaposlenih za opstanak radnih mesta i Preduzeća uopšte, objasnite zaposlenima šta podrazumevaju najavljene reforme, kojom dinamikom će se sprovoditi i šta im je krajnji cilj i suština?!

Nama se čini da je ovde jedini cilj vladavina strahom uz ograničavanje i kontrolu materijalnog statusa zaposlenih. Vaša dela govore u prilog tome. a posebno sklonost da zaposlene dovodite u zabludu, preko raznih internih sredstava, a širu javnost putem medija.

Neophodno je da odgovorite i objasnite neke Vaše prethodne izjave i odluke. Koji su Vaši razlozi zbog kojih ste neraspoređena sredstva iz dobiti za 2021. godinu nazvali „Dodatak na platu”?

Takođe, zašto ste akumulirana i neutrošena srestva planirana za zarade u 2022. godini (koja su se tradicionalno isplaćivala zaposlenima na decemarsku zaradu) nazvali „Božićnicom” i zašto ta sredstva niste u celosti podelili zaposlenima, koja su njima i bila namenjena? Objasnite gde je završilo oko 250 miliona dinara sredstava planiranih za zarade?

Takođe, naložili ste optimizaciju kadrovskih kapaciteta i poslali svim RJ da na osnovu Vaših projekcija urade planove. Ta optimizacija se, koliko je nama poznato, odnosi na tehnološka radna mesta.

Kako to da se odjednom sa dugogodišnjih bezuspešnih pokušaja smanjenja administracije prešlo na optimizaciju tehnologije?!

Svedoci smo da ovakvo nešto nema veze sa realnošću, te je neophodno da objasnite kako to da ima viškova u tehnologiji, a u administraciji ne?! Zašto nas ovakvim parcijalnim sprovođenjem optimizacije ponovo delite međusobno? Šta je cilj?

Smatramo izuzetno važnim da se jasno i nedvosmisleno odgovori na sva ova pitanja, kako bi se izbeglo donošenje pojedinačnih mišljenja i tumačenja.

Shodno svemu do sada, učinjenim i neučinjenim sa Vaše strane, činjenica je da Vi lično svojim ponašanjem i delovanjem direktno i indirektno utičete na ugrožavanje egzistencije zaposlenih, održivost njihovih radnih mesta, samog poslovanja i opstanka Preduzeća. Dok jedno govorite u javnosti, i stvarate sliku nikad boljih rezultata i pozicija Preduzeća, u istom sprovodite sve suprotno tome.

Reprezentativni sindikati su vam svojim ćutanjem u tome postali, (neki i ostali) saučesnici. Naše je mišljenje da nas ne vodite u dobrom pravcu, da su sujete i lični interesi pojedinaca iznad interesa Preduzeća i većine zaposlenih, što je nedopustivo.

Naša je obaveza da Vas upozorimo da prestanete da dovodite zaposlene i javnost u zabludu i da ih obmanjujete. Vaša dela demantuju sve što govorite.

Naš je cilj da svaki zaposleni dobije tačnu informaciju, jasno obrazložene planove kako po pitanju zarada tako i po pitanju reformi Preduzeća i ostalim bitnim pitanjima, ma koliko to bilo povoljno ili nepovoljno za sve nas. Jako je bitno da se zna šta je krajnji cilj i plan, i u kom pravcu vodite Preduzeće, kako bi se zaustavilo svakodnevno napuštanje zaposlenih, pre svega zbog niskih zarada, nikakvih uslova za rad i loše radne atmosfere?

Samo da Vas podsetimo da su zaposleni siti nagađanja, šminkanja stvarnosti, mazanja očiju, obmana, ucena, širenja panike i straha, podela i zavada.

Samostalni sindikat poštanskih radnika Vas iz tih razloga poziva i proziva da iskreno i pošteno odgovorite na sva postavljena pitanja, jer to je najmanje što zaposlenima dugujete i što Vam je najveća obaveza i odgovornost. Ćutanje ćemo shvatiti kao zanemarivanje zaposlenih i Preduzeća na čijem ste čelu kao vršilac dužnosti dve godine.

Ako ne možete da sprovedete obećanja treba da se časno sklonite i prepustite Poštu tehnologu poštanske struke, koji će moći da je povede uzlaznom linijom. Za nas su jedino relevatni rezultati poslovanja! Oni su nepobitna činjenica o uspešnosti ili neuspešnosti Preduzeća.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari