Pad broja noćenja najveći u Grčkoj, najmanji u Holandiji 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Tokom leta turizam je pokazao prve znake oporavka od početka pandemije, naročito kada se radi o broju noćenja u turističkim smeštajnim objektima u EU, ali je i dalje osetan pad u odnosu na rezultate iz 2019, pokazuju podaci Eurostata.

U avgustu ove godine je tako u EU zabeležen pad od 20 odsto u poređenju sa avgustom 2019, dok je avgusta prošle godine pad u odnosu na godinu ranije bio čak 30 odsto.

Znaci oporavka primećeni su, kako navodi Eurostat i u julu gde je pad ove u odnosu na 2019. bio 29 odsto, a 40 odsto prošle u odnosu na godinu pre pandemije.

Najveći pad noćenja zabeležen je u aprilu kada je bilo za 81 odsto noćenja manje u odnosu na april 2019. godine. Međutim, u aprilu 2020. zabeležen je pad od 95 odsto u poređenju sa aprilom 2019. godine.

Tokom tri letnja meseca, od juna do avgusta ove godine, u turističkom smeštaju u EU ostvareno je 856 miliona noćenja, što je pad od 31 odsto u poređenju sa letom pre kovida.

Broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima opao je u svim zemljama članicama EU u periodu od jula do avgusta 2021. u poređenju sa 2019. i to u rasponu od 48 odsto koliko je bilo u Grčkoj do pet odsto u Holandiji. Pad je bio veći od 25 odsto u 10 od 24 države, za koliko je Eurostat prikupio podatke.

Međutim, u poređenju sa 2020, broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima u istom periodu porastao je u skoro svim državama članicama. Samo Letonija je zabeležila pad i to od 16 odsto.

U periodu od juna jun do avgust ove godine, pad broja noćenja u turističkom smeštaju bio je veći kada se radi o stranim gostima, 54 odsto manje u odnosu na isti period 2019, dok je taj pad kod domaćih turista bio 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari