Nalazimo se u izuzetno teškoj poziciji. Preduzeli smo sve mere racionalizacije, uveli rigoroznu štednju i kontrolu svih troškova poslovanja. Nadam se da ćemo situaciju uspeti da prevaziđemo, ali ne možemo bez Vlade Srbije koja nam je pomogla da završimo novu topionicu. Zahvaljujući toj pomoći, mi u ovim teškim vremenima imamo bar nižu cenu prerade bakra – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

Rudarski hleb ima devet kora i kad tona bakra vredi 7.000 dolara, a sada je cena dramatično pala na 4.500 dolara, što je pratilo i zlato. To je opovrglo sve prognoze velikih i moćnih „igrača“ o kretanju cena na berzi metala, na osnovu kojih je i menadžment RTB-a Bor pravio poslovne planove za 2015. i tako doveo borsku kompaniju u situaciju da se doslovce bori za održanje tekuće reprodukcije i likvidnosti.

– Činimo napore da, zajedno sa Vladom Srbije, probleme savladamo, pre svega zbog 5.000 basenskih radnika i još oko 15.000 porodica u Srbiji direktno i indirektno vezanih za preradu bakra koji se proizvodi u RTB Bor – kaže Spaskovski, dodajući da ova cenovna kretanja prati i pad tražnje za bakrom, ali i pada premije, odnosno dodatka na LME-cenu, koji je prvi put u poslednjih deset godina negativan, između 30 i 40 dolara po toni.

Prema rečima Spaskovskog, izmešali su se spekulativni i tržišni uticaji, „kineski zmaj“ nikako da se probudi, a posledica je da u prodaji prvi put imamo nižu cenu bakra od one na Londonskoj berzi. Zbog toga je nemoguće bilo šta, čak i kratkoročno prognozirati.

– Sve dosadašnje prognoze s početka godine koje su govorile o stabilizaciji tržišta bakra, vraćanju tražnje i pozitivnih premija na cenu, kao i njeno održavanje na berzi u nivou od 6.300 dolara za tonu se, nažalost, nisu ostvarile. Nadam se, ipak, da „oluja“ neće predugo trajati i da će se cena bakra do kraja sledeće godine i početkom 2017. vratiti iznad praga naše rentabilnosti – veruje Spaskovski.

Pomoć dobrodošla

Prilikom rasprave o budžetu za narednu godinu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je rešavanje sudbine RTB Bor jedan od najvećih problema i da je potreban strateški partner, dodajući da niko neće da uđe u tu kompaniju zbog loših uslova na svetskom tržištu. On je podsetio da se u svetu zatvaraju rudnici i otpuštaju radnici jer je cena bakra, čelika i nafte na najnižem nivou. „To su realni problemi s kojim ćemo da se suočavamo“, rekao je Vučić i dodao da je svako ko može da pomogne dobrodošao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari