Pao pritisak u Severnom toku: Procurela oba gasovoda ispod Baltičkog mora 1EPA/STEFAN SAUER

Pritisak u gasovodu Severni tok 2, koji inače nije ni pušten u rad, u ponedeljak je pao sa 105 na sedam bara.

Gasovod koji se nalazi u vlasništvu Gasproma i koji je trebalo da udvostruči isporuke gasa iz Rusije, preko Baltičkog mora do severa Nemačke, bio je napunjen gasom i pred puštanjem, kada je nemačka strana odbila da da dozvolu.

„Trenutno smo u kontaktu sa nadležnima. Još nisu jasni uzroci i egzaktne činjenice“, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Nemačke odmah nakon vesti o padu pritiska.
Nešto kasnije Danska je utvrdila da je u blizini ostrva Bornholm došlo do curenja gasa i zabranila prolazak brodova u krugu od pet nautičkih milja (9,25 kilometara).

Nekoliko sati kasnije prijavljen je i pad pritiska i u drugom gasovodu koji spaja Rusiju i Nemačku, Severni tok 1. Danske i švedske vlasti javile su danas da su na gasovodu Severni tok jedan pronadjena curenja na dva mesta u Baltičkom moru, prenosi Frans pres.

„Vlasti su sada obaveštene da postoje još dva curenja na gasovodu Severni tok jedan koji takođe ne radi, ali sadrži gas“, navelo je za Frans pres dansko ministarstvo za klimu i energiju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari