Paprika „ajvarka“ i 150 dinara 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Umesto pada cena sezonskog povrća koje se koristi za pripremanje ajvara u prvom redu crvene paprike na jugu Srbije iz nedelje u nedelju rastu.

Cena po kilogramu kreće se od 120 do 150 dinara, dok je kupovina paprike koja se uslovljava na džakove na pijacama u Vranju i ostalih šest opština Pčinjskog okruga izmedju 115 i 130 dinara po kilogramu za džak od deset i dvadeset kilograma.

Cena paradajza je od 100 do 120 dinara, a plavog patlidžana 110, dok je on tokom vikenda bio najjeftiniji u hiper makrketima gde se prodavao po ceni od 70 dinara za kilogram. To su najčešće namirnice koje se koriste za pripremanje ajvara. Kada se svemu doda i činjenica da su začinski proizvodi, uključujući so i ulje, poskupeli za više od 60 procenata ispada da tegla domaćeg ajvara u kućnoj proizvodnji košta između 400 i 600 dinara. Sve u zavisnosti od količine koja se priprema.

U hipermarketima na jugu Srbije industrijski ajvar, koji uglavnom stiže od proizvođača iz Severne Makedonije prodaje se po ceni od 275 do 450 dinara.

Na startu sezone jesenje zimnice cene, paprike, krastavčića i ostalog povrća koje je na izmaku sezone nikada nisu bile više, to potvrđuju i prodavci ocenjujući da će ove jeseni i zime te cene biti još više, pogotovu kada je u pitanju rod krompira i kupusa koji je ovde manji oko četrdeset procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari