Izveštaj NBS: U drugom tromesečju više sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzionim fondovima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na kraju drugog tromesečja 2023. godine je 217.421 građanin Srbije imao sklopljen ugovor o članstvu u nekom od dobrovoljnih penzijskih fondova koji ovde posluju, što je za 113 više nego u prvom tromesečju ove godine, navodi se u Izveštaju NBS o stanju u sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji za drugo tromesečje 2023. godine.

Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,42 odsto, precizira se u Izveštaju i navodi da je prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio 266,1 hiljadu dinara.

Na kraju drugog tromesečja ove godine, broj korisnika koji su članovi dva ili više fondova bio je 44.086, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja.

U drugom tromesečju 2023. godine struktura korisnika po polu i iznosu njihovih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne godine. Većina su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa 57,1 odsto.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, i to 62 odsto.

Procenat korisnika koji su stariji od 53 godine je oko 30,8 odsto, dok je procenat korisnika starijih od 58 godina 18,1 odsto.

Na kraju drugog tromesečja ove godine, struktura ulaganja imovine fondova, prema podacima iz Izveštaja NBS, nije znatnije izmenjena u odnosu na prethodni period.

Najveći udeo imale su državne obveznice, koje su činile 77,4 odsto ukupne imovine. Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 10,2 odsto, a ulaganja u akcije 11,1 odsto.

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja 2023. godine poslovala su četiri društva za upravljanje.

Ona su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jednog društva za osiguranje posrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari