Pet načina za uštedu energije pri kuvanju 1Foto: Pixabay/Werner Heiber

Tročlano domaćinstvo godišnje troši oko 11 odsto energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu u kuhinji, piše nemačka novinska agencija dpa, a prenosi Hrvatska radio-televizija.

HRTZa početak, ako se koristi poklopac – toplota ne može izaći iz lonca. Kuvanje hrane u poklopljenoj šerpi tri puta je efikasnij od kuvanja bez poklopca.

IEnergija se može uštedeti i tako da se izaberu lonac i tiganj čiji obim odgovara veličini ringle, pa čak i mogu biti nešto širi.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedeti i ako se u lonac natoči samo potrebna količina vode, jer to ubrzava proces zagreavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije, piše dpa.

Kampanja njemačke vlade naglašavala je kako se jaja i povrće mogu kuvati u samo dva centimetra vode, odnosno da nisu prekriveni vodom. Tako se može uštediti 10 evra godišnje.

Posljednji savet je za ljubitelje testenine: stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će testenina biti brže gotova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari