Petoro zaposlenih iz smederevskog Želvoza već četvrti dan štrajkuje glađu, a ukoliko država ne ispuni zahteve više od 1.400 nezadovoljnih radnika da im se isplati otpremnina i zaostale zarade, broj štrajkača bi mogao znatno da se poveća. Na inicijativu gradonačelnika Smedereva Predraga Umićevića, još u utorak je na tu temu održana telefonska sednica vlade, ali radnici nisu dobili informaciju da li je nešto konkretno odlučeno.


Štrajk glađu za zaposlene u fabrici železničkih vozila bio je poslednje sredstvo kom su pribegli ne bi li naterali državu da im ispuni obećanje dato pre godinu dana.

– Tražimo da nam se isplate zarade od jula prošle do januara ove godine, ali i da država isplati otpremnine za 444 radnika, kako je i obećala. Osim toga tražimo i smenu direktora i Upravnog odbora – kaže za Danas predsednik Sindikalno radničkog pokreta u Želvozu Saša Milovanović.

Radnici su svoje zahteve uputili i predsedniku i premijeru Srbije, tražeći od njih da spreče gubitak 1.400 radnih mesta, ali i da što hitnije upute vozna sredstva u njihovu fabriku kako bi radnici imali posla.

– Mi jedino sa državom radimo, trenutno je jako malo njih koji imaju posla – ističe Milovanović. Odlaskom 444 radnika, u fabrici bi ostalo 930, objašnjava Milovanović, ali država još uvek nije isplatila otpremnine za te radnike iako je to dogovoreno još juna prošle godine. Milovanović kaže da je za sve ovo vreme radnike saslušao samo gradonačelnik, koji ih je jednom prilikom i odveo u Ministarstvo ekonomije, ali da tamo nisu dobili zadovoljavajući odgovor. „Rekli su nam da nemaju 3,6 miliona evra, koliko je potrebno za otpremnine“, napominje Milovanović. On tvrdi da Novicu Davidovića koji je na mesto direktora došao nakon raskida privatizacionog ugovora „retko viđaju“.

– Od trenutka kada je država preuzela Želvoz, kod nas su stigla na remont sredstva u vrednosti više miliona evra. Od tih sredstava direktor svojim nerezonskim i nezakonitim sistematizacijama radnih mesta ne uspeva da te vagone sa opravke pošalje u saobraćaj i naplati bar deo duga, koji ne bi mogao da pokrije ni troškove utrošene električne energije. Za svoju nesposobnost okrivljuje radnike – ističe Milovanović.

Zaposleni u Želvozu štrajkuju već 15 dana, po ko zna koji put, jer su prvi put svoje nezadovoljstvo štrajkom iskazali još početkom prošle godine. Država je tek nakon upozorenja radnika raskinula privatizaciju ove fabrike koju je 2007. za 1,15 miliona evra, kupila rumunska kompanija Grampet-Remar. Juna prošle godine država je obećala da će isplatiti otpremnine za 444 radnika, ali se do danas to nije desilo. Jedno od rešenja ponudila je i lokalna samouprava, a to je da se uz pomoć kredita obezbedi novac za otpremnine. Da bi banka odobrila kredit, neophodno je da Skupština grada donese odluku da kupi fabrički restoran. Taj predlog odbornici nisu prihvatili, a Milovanović kaže da će pregovori sa gradskom vlašću biti nastavljeni, sve dok se ne nađe rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari