Penzioneri vraćaju novac zbog greške PIO fonda: Zašto se na izdavanje konačnog rešenja za penziju ponekad čeka godinama?

Ostavite komentar


  1. Pljacka penzionera ispod radara.Toj pljaki treba stati na put i svako privremeno resenje koje u zakonskom roku od 3 godine nije prevedeno u konacno,da automatski postaje konacno

  2. PIO fond takve postupke ne obustavlja u slučaju smrti osiguranika. Oni pokušavaju da to naplate od potencijalnih naslednika, čak i kada po zakonu nemaju pravo, tj vrednosti nasleđenog je manja od duga.

  3. Vecina gradjana Srbije ne doceka penziju , Srbija je uvek imala inflaciju narocito u periodu vladavine Milosevica , pa smo imali radnike na cekanju za vreme sankcija kada se nisu uplacivali penzijski doprinosi , u danasnje vreme vecina penzionera ne moze da zivi od penzije , sa obzirom da je podignuto vreme odlaska u penziju penzije su po zakonu ukinute !!!!

  4. Masovna pljacka penzioera ispod radara,koju pod hitno treba zaustaviti.
    Svako privremeno resenje koje u zakonskom roku od 3 godine nije prevedeno u konacno da automatski postane konacno i da se zaustavi pljacka penzionera zbog greske PIO fonda.

  5. Ova država sa nepomenikom žvalavim je čist kriminal,a ovaj penzioni fond govori kao i sve drugoPLJAČKA NARODA.

  6. Kada dozvolite da se bezakonje (neuplacivanje doprinosa) odvija decenijama, dobije se ovo. Srpski recept je da se na jednu nezakonitost doda sledeca, pa jos jedna i jos jedna… Nema sile koja srpsko bezakonje moze da vrati u legalne tokove. I tako je bukvalno u svim oblastima.

  7. EKONOMSKA, A BEDNA PENZIJA?

    Direktor PIO-a tvrdi da je penzija ekonomska kategorija to znači, malo sutra, da penzioneri žive ekonomski dobro i penzije su im zagarantovane. Pri tome on je zaboravio da im je Vučić otimao penzije punih četiri godine (ukupno oteo oko osamsto miliona evra), jedini u Evropi, i laže da je tim parama spasio Srbiju, a ne kaže da je u isto vreme podigao kredite za više od dvadeset milijardi evra i zaboravio da vrati otete pare penzionerima, pošten lopov nema šta. Ako hoćeš da budeš pošten i predsednik, vrati otete penzije jebivetru! Umesto da vrati otetog, on šalje penzionerima pismo zahvalnosti za čiju poštarinu platio je 39 miliona dinara čime zajebava i sprda se penzionerima, njegove, na žalost njima, njegove glasačkr mašine, koji imaju, u proseku, među najnižim penzijama u Evropi.

  8. Zbog čega se donosi privremeno rešenje i onima koji su ceo radni vek (35 ili 40 godina) proveli u istoj firmi ili državnom organu i svi doprinosi su im uredno uplaćeni?

  9. U penziji sam skoro četiri godine. Još nisam dobio konačno pravosažno rešenje, samo privremeno. Inače, odgovor na žalbu koju sam poslao PIO fondu, stigao mi je posle DVE godine, DEVET meseci i DEVET dana. Znači čekao sam preko HILJADU dana!!! Toliko o radu i ažurnosti PIO fonda.

  10. Gresku nepismenih u PIO fondu na kraju plaća penzioner ni kriv ni dužan platili smo njihovu grešku i molimo boga da na tome i ostane da posle par godina opet ne budemo duzni

  11. @Maja……. „Gresku nepismenih u PIO fondu na kraju plaća penzioner ni kriv ni dužan platili smo njihovu grešku i molimo boga da na tome i ostane da posle par godina opet ne budemo duzni“ ………………Gresku prave nepismeni i neuki radnici koji nisu na vreme, nekih par godina pre penzionisanja proverili svoje uplate doprinosa odnosno radni staz, pa se posle cesu tamo gde ih ne svrbi. Ko reaguje na vreme, nece imati ove probleme.

  12. Ja sam jedan od onih kojima penzija nije obračunata kako treba i na vreme zbog grešaka pojedinaca u lancu administracije. Najveći problem kod nas vojnih penzionera je što se obračun za staž i iznos penzije za tekuću godinu kada idemo u penziju, dostavlja RF PIO od strane RC MO tek početkom naredne godine, tako da se proces utvrđivanja visine penzije usporava i usložnjava, što povećava brojne greške u postupku.

  13. A sta ako je penzioneru isplacivano manje nego sto treba? Da li Fond isplacuje razliku?

  14. На први поглед, ниједан нов пензионер не помишља да ће одговор моћи да стигне и после три године. Нико вам званично не каже да поднесете захтев за доношење трајног решења, чиме осигуравате застаревање после три године. Замислите шок да вам после три године стигне захтев да вратите новац! Посебно што просечан пензионер не може да одваја на страну суму за недајбоже. Не знам шта ради тај ПУПС, зашто не утичу на промену закона на том пољу?!

  15. Ekonomski mis,sta reci. Umanjili ste penzije uredbom Vlade, jos treba neko da vraca penzije. Sns nema pojma sta je sram.

  16. U julu 2023 mi je bilo punih 10 godina od kada sam otišla u penziju sa punim stažom i ispunjenim tadašnjim uslovima ,a još nisam dobila konaćno rešenje ,iskreno više mu se ni nenadam.

  17. Mom svekru sa urednim Resenjem stiglo da vrati 1.700.000 dinara Pio fondu. Obrazlozenja nema a na zalbu ne odgovaraju 6 meseci

  18. Kako je moguće u današnje vreme računara da se nezna koliko na računu uplatioca doprinosa ima novca? Kako je moguće da uplatilac novca jer se uplata vrši na ime uplatioca nije vlasnik novca već Pio fond i zašto taj ukupno uplaćeni novac na ime doprinosa ne može uplatioca pri odlasku u penziju da podigne u ukupnom iznosu uz odricanje od mesečnog primanja po ličnom izboru

  19. Samo u Srbiji penzioneri dobijaju privremeno rešenje, nije poznato u svetu da to još neko radi,

  20. Колико година треба да прође да се коначно да решење.
    Неки пензионери и не дочекају, јер ако им се повећа због грешке, од исплате нема ништа
    Игра без граница.

  21. Пензионери не би требали да врате више исплаћене пензије из разлога што они нису сами себи прописали пензију већ Републички фонд, дакле господа која су обрачунала висину пензије треба да своје грешке исправе али не о трошку пензионера већ из сопственог џепа.

  22. Jedan od najgorih penzionih sistema u sirem delu Evrope ,Dozivotno skidanje penala ,pa lopovluk gde god su mogli da ustinu.A da ne pricamo o nepoznavanju zakona zaposlenih ,ne znaju cak ni sa sajta da procitaju ,nesto sto obican covek moze da razume .Bespotrebno dopisivanje ,osam puta sam isla u pio da bi dobila jedan papir.Sve u svemu katastrofa ,a i ne bila kad pio vodi fizioterapeut.,sve u svemu rasulo u sbim sverama drustva.

  23. Koliko dugo rešenje može biti privremeno?
    Hiljade penzionera ima privremena rešenja, a uredno su dostavili svu dokumentaciju o radnom stažu i uplaćenim doprinosima.
    Ukoliko nekome nedostaje neka dokumentacija, treba odrediti rok za dostavljanje iste.
    Držati hiljade penzionera sa privremenim rešenjima duže od dve, najviše tri godine, zaista je previše i nema smisla.

  24. Strašno je da se poziv za veštačenje za invalidsku penziju čeka više od ŠEST MESECI mnogi nedočekaju…gbog čega ???????

  25. PIO fond. Pljačkaska organizacija uz podršku sudova i drzave. Zamislite predudu: Jeste da su uplacivani doprinosi, ali poslodavac NIJE SMEO UPLAĆIVATI.) citiraju Zakon iz 2000 i god.vese godina, a uplate bile od 1065-1967 g. I od 1085,1986.Trazim da mi vrate uplaćeno, od mog bruto LD.Ne može jer niste lično uplacivali
    Kako lično tih godina, a deo mog bruto LD. Da bude cirkus veći sve sporne godine su priznali ranijim njihovim izveštajima gde me obaveštavaju „vaš uplaćen staž je od-do gde su i sporne godine. Sudovi sude u njihovu korist.
    E, Srbijo, Srbijo da mi se deda Solunski borac probudi da vidi za šta se borio.
    Hvala na pažnji

  26. To samo kod nas ima,zašto se ažurno ne radi i ne potražuje potrebna dokumentacija,kako se sve znalo 80.-tih godina

  27. Lažu. Trinaest godina imam privremeno rešenje, stalno neću ni dočekati koliko vidim. Radio sam u javnoj službi gde uopšte nije moguće da išta oko plate ili doprinosa bude neispoštovano.
    Aljkavost, lenjost, nemar onih koji to treba da rade je jedini razlog.

  28. Niko se ne bavi osnovnim pitanjem već deceni’ama, pa ni Jovan Tamburić, a to je način povećavanja penzija!
    PROCENTUALNO POVEĆAVANJE PENZIJA JE NEZAKONITO I PROTIVUSTAVNO !
    Objavi jednom u životu !

  29. Zaista nije u redu da penzioneri vtsćaju novac ako je do greške u rešenju došlo zbog nemara službenika PIO fonda.

  30. Mafijašku državu vide mafijaši i zato je sve tako po nama građanima.
    Kriminalna sekta je čudo i sve stranke rade za sebe a nikada za građane i što je najgore ne odgovaraju nikome!
    Dok je god tako, ovakve i gore stvari će se ponavljati sve više i više…

  31. Na greske PIO fonda treba dodati i zasto ne kontrolisu, u saradnji sa poreskom upravom, ko od poslodavaca ne uplacuje doprinose za radni staz. Nije moje da jurim pred penziju ko je placao a ko ne

  32. Pa kad u PIO rade NEPISMENI sa zavrsenim menadzmentom (a zna se ko im je to i omogucio).Od saltera dao saltera i svi te setaju dok ne dodjes do nekog ko i nesto zna na nekom spratu gore!!!

  33. Nije uvek PIO kriv kada se podnosi zahtev za penziju svako je dužan da prilaže sve, bar je u interesu podnosioca zahteva. Nerealno je očekivanje bilo čiji da će PIO brzo pronaći dokumenta po službenoj dužnosti.
    Ja sam sve prilozima u septembru prošle godine i dobila sam rešenje za 6 nedelja nakon 38.godina staža. A konačno početkom godine.
    Zadovoljna sam i nisam se žalila.

  34. Asta je sa oni novcem stoje dato za oporavak drzave od 2014 imi smo dobili privremema resenja ali nam se idalje odbija to je izgleda trajno ,samo za te nekoliko godine ti su naj ugrozeni penzionero

  35. Glasali ste za SNS.Oni dovode u Pio fond ljude koji nemaju pojma o tom poslu,ali su dobri u krađi i skupljanju glasova.Na hiljade ljudi dovedeno je na razna radna mesta pri tom ne moraju dolaziti na posao,zato što rade za stranku.U svim aspektima društva je tako.

  36. Što vas to čudi jer ti koji pogrešno obračunavaju penzije nisu na pamet došli da rade u PIO fondu več zna se da ne komentarišem jer naša BIA sve pročita i nabija na nos obicnim ljudima koji bi da se zaposle u javnom sektoru bez veze trebaju oni koji su pogrešili da plate ali to kod nas ne neće nikad desiti jer tu rade elitni građani

  37. Masa privremenih resenja stoji i arhivira se namerno na stetu penzionera.Radi se o velikim kradjama penzionera.Molim vas posvetite ovom vecu paznju.PIO cesto ne obavestava sta fali.

  38. Nikad vecih neradnika i neznalica rame uz rame sa zavodom za zaposljavanje. Pups je uvek na strani vlasti. Sam si medju hijenama dragi penzioneri. Budite mi zdravi i uzbrdo brzi.

  39. Radim u PIO fondu, ali sam uvek imao geslo da moraš da znašbar osnove o onome o čemu želiš da diskutujes. Uglavnim, promenom zakona od pre 5 godina omogućeno je donošenja konačnih resenja za predmete starije od 3 godina i kada ne mogu da se iskompletiraju. Danas su iznosi konačnih penzija svaki put manji ukoliko ste uplaćivali samostalno doprinose (član 15), bili na tržištu rada, zarada u firmi vam je manja od vašeg prosečnog iznosa za ceo radni vek, itd. Zbog utvrđivanja prosecne godišnje zarade za poslednju godinu javlja se ova razlika, jer do njenog utvrdjivanja racuna se vaš celokupni prosek koji je veći od iznosa za poslednju godinu. To je često neophodno uzeti u obračun, jer je i uslov za penziju (recimo 40 godina). Dugo čekanja za novi proračun (bar novo privremeno resenje), nije opravdano.

  40. Do petog oktobra 2000g.postojao je SDK koji je kontrolisao uplatu svih doprinosa koje je poslodavac morao da uplati pre bilo kojih drugih uplata.Posle su došli Dinkić i banda i prvo su to ukinuli.Posledice vidimo.

  41. Uspeo sam nekako, preko poznanika od poznanika, da dođem do pravnika koji radi na mojoj žalbi na privremeno rešenje, koju sam podneo krajem juna ove godine. Sačekao sam 3 meseca od podnošenja žalbe i stigao do pravnika, koji naravno nije još uvek uzeo žalbu u razmatranje i koji mi je poprilično ljutito odgovorio da žalbe i konačna rešenja nisu prioritet. I kad ste i sami pravnik koji je pošteno odradio više od 40 godina, osećate se poprilično jadno, jer tokom tih više od 40 godina, nikad niste klijentima kazali da nisu prioritet.

  42. Imam privremeno resenje+10 god , nije mi resen radni staz za 18 meseci triput sam se zalila i kada sam otisla da razgovaram sa kako se kaze referent koji mi fodeljen on se naljutio sto se zalim samo sto menije izbacio i evo fo danas govorim o niskom piu , ali svuda su takvi drzava u drzavi

  43. Na svaku zalbu PIO mora po ZAKONU da odgovori za 2 meseca.Deesavaju se neverovatne
    stvari i ako imate dokaz o uplati original peti primerak izvog gde je otiso novac PIO ne priznaje.Savetujem svakom da tuzi PIO i tazi licnu odgovornost referenta i odgovornih.
    Ako nemate novac za sudjenje prijavite SUPU i Tuzilastvu.Pa neka oni vode postupak.

  44. Uvek nas neko krade. Ubi nas nepravda… Ako u penziju idete 31. decembra ( ili u bilo kom mesecu u tekućoj godini) odakle PIO fondu podaci za tu godinu, još nemaju M4 za tu godinu. I čitajte rešenja koje dobijate, sve u njima piše.

  45. SNS je svuda zaposlila svoje nestrucne i vrlo nepismene clanove koji nista ne znaju i ne trude se da nauce…..a i stigi ih stranka

  46. eh kako su nakrcali pio fond, zna li neko koliko ima zaposlenih? Sve po zasluzi i vezi, a znanje i stručnost?

  47. Neradnici vladaju Srbijom…teske neznalice !!!Placati tudu gresku , samo ovde u Srbiji!!!Lencuge!Da im se odbije od plate u Pio fondu,drugacije bi bilo i ostanu bez posla…

  48. A na sve to 80.000 penzionera prima umanjene penzije zbog kaznenih bodova i odlaska u penziju sa 40 godina staža ali bez godina starosti.

  49. Dobila sam privremeno rešenje 15.09. 2023. Po tom rešenju je sporno 6 godina i 3 meseca iako sam sve vreme bila zaposlena u državnim ustanovama. Žalbu sam uložila početkom oktobra, još nije rešena. Penziju još nisam dobila sa obrazloženjem sa je u međuvremenu banka promenila brojeve, o čemu sam ih obavestila četiri puta i donela potvrde iz banke. Jednom rečju, organizovana pljačka građana kroz odlaganja, zadržavanja novca, maltretiranje penzionera i sve uz blagoslov države.

  50. @Penzioner u najavi, postovani niste bas u pravu, otisao sam u penziju i nista nije falilo od dokumenta a dobio privremeno resenje, ok, ali kada sam se upitao sta je sa konacnim kazu idite u sobu tu i tu pa pitajte, odoh i dobih odgovor dostavicemo vam u roku od mesec dana, i dobih, sa povracajem. Dobronamerni rekose da ako ne trazis konacno nece ti sami dostaviti.
    Ziveli

  51. I vi koji pišete ovaj tekst,taj ko vam je nave da je najčešći problem, da se događa, da nisu upla ćeni doprinosi za penziono osiguranje!!! Kao prvo,za svaki sekund, koji je zaposleni evidentiran u PIO, da je zaposlen, PIO i nadležne DRŽAVNE USTANOVE,precizno da kažem PORESKA UPRAVA JE DUŽNA I OBAVEZNA POD PRINUDOM DA OD POSLODAVCA, NAPLATI POREZ ZA PENZIONO OSIGURANJE!!! Nije to DOBROVOLJNA STAVKA, pa ko hoće uplati porez za penziono osiguranje,a ko neće neuplati!!! Neuplaću je zaposleni porez, DRŽAVA NAPLAĆUJE POREZ NAPLAĆUJE, tako da oni to moraju da regulišu, i ako to nisu uradili na vreme,TA LOPOVSKA DRŽAVA JE DUŽNA da za te godine za koje NIJE NAPLATILA POREZ OD POSLODAVCA,da uplati novac u iznosu republičkog proseka, kada regiliše KONAČNO REŠENJE. Sve drugo je LOPOVLUK i krađa od naj bednijeg sloja našeg društva!!!

  52. Dobila sam konacno resenje tacno posle 10 godina uvek radila u zdravsvu a treba da vratim deo penzije .

  53. Katastar,pio,socijalno..drzave u drzavi..rade kako i sta hoce..na zalost,kome se zaliti?!?jedino njima..znaci ,oni pogrese,pokradu te i ti se zalis njima zbog toga?!kako bolesno.I naravno..mi sve trpimo,takve zakone dozvoljavamo i oni to koriste,dobrano..pa,ako smo dozvolili neka nam rade sta pozele

  54. Pa privremena resenja recimo moj otac ima vec 10god i nikad nisu izdali trajno a prima penziju ispod minimalca neko ne radi svoj poso kako treba a krivicu placaju penzioneri

  55. U radnoj knjižici imam skoro 20 godina staža, u listingu pre 7 godina imala sam sedamdeset ipo godina, u listingu od prošle godine imam samo 8 godina. Zanima me ko je uzeo moj staž. Rodjena sam 1963. godine i pretpostavljam da su ga dali nekome, jer su računali da neću dočekati starosnu. Invalid sam prve kategorije, nadaju mi invalidsku penziju i šta ja treba da uradim. Da radim ne mogu, a I neće niko da me primi u radni odnos i ako me neko primi da mi samo minimalac, a teraju me da radim kao konj, pa gde ide ova država i zašto smo mi radili, sramota. Suprug kada otišao u penziju čekao je 12 meseci, da mu isplate

  56. Drugi put kada sam predavala žalbu na rešenje prvostepene komisije u kojoj je pisalo da imam pravo pismeno,usmeno ili u pisarnici da se žalim, dečko koji je radio na žalbama pitao me je, gde mi je žalba, rekla sam mu da ću usmeno da je predam, jel tako piše u rešenju, a on meni piše i na tarabi, pa ništa!!! Ja sam mu odgovorila blago onom ko te je vaspitao i dao ti to radno mesto. Nepismeni, nezasitan i bezobrazni. Kada svakog udarali po džepu u ovoj lopovskoj državi, znali bi svoj posao i cenili bi ga

  57. Lenjost i neažurnost službenika je najveći problem! Skoro 2 godine čekam na konačno rešenje, a prigovor mi je uvažen posle skoro godinu dana čekanja. Situacija je čista: pun radni staž u istoj firmi.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.