PKS: Privredne komore Višegradske grupe podržale lakšu trgovinu ZB sa EU 1Foto: N1

Privredne komore zemalja Višegradske grupe (VG4) i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) potpisale su danas u Budimpešti zajedničku deklaraciju kojom se zalažu da se olakša trgovina kompanija iz regiona sa Evropskom unijom.

Trgovina bi bila olakšana kroz povezivanje zapadnobalkanskih „zelenih koridora“ sa „zelenim trakama“ EU, saopštila je Privredna komora Srbije.

Na sastanku Upravnog odbora KIF-a Zapadnog Balkana ponovljen je i zahtev šest privrednih komora regiona Evropskoj uniji da omogući viznu liberalizaciju građanima sa Kosova, jer, prema rečima Čadeža, nema rasta privrede i razvoja malih i srednjih preduzeća dok ljudi ne mogu da putuju i dogovaraju poslove, navodi se u saopštenju.

Privredne komore zemalja Višegradske grupe, Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke, dale su kroz zajedničku deklaraciju punu podršku pristupanju šest ekonomija Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i integraciji regionalnih privreda u jedinstveno evropsko tržište.

Predstavnici deset privrednih komora, VG4 i KIF ZB6, istakli su važnost unapređenja poslovne i investicione klime i razvoja privatnog sektora na Zapadnom Balkanu.

Oni su ukazali da je prioritet održivi ekonomski rast, digitalna i zelena transformacija industrije i energetska bezbednosti u skladu sa Zelenom agendom Evropske unije za Zapadni Balkan, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari