PKS: Značajno opao izvoz maline 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN-XHEMAJ

Izvoz zamrznute maline zbog postkovida i rata u Ukrajini značajno je opao u poslednje dve godine, a u januaru 2022. godine izvezeno je 5.570 tona, što je oko 30 odsto manje u odnosu na januar 2021. godine, kada je izvezeno 7.930 tona, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Proizvođači smatraju da su postkovid kriza, rat u Ukrajini i značajno povećanje troškova života i energetska kriza, probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što se odrazilo i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište Evropske unije i ostatka sveta.

Oni navode da se malina ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom i da je izvoz i zbog toga opao, pa je i izvoz u Nemačku, najveće tržište za srpsku malinu, u januaru 2022. prepolovljen u odnosu na januar 2021.

Proizvođači ukazuju da potrošači zbog visoke cene zamrznute maline i kupine kupuju jeftinije prozivode, poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća, i da su usmereni na kupovinu osnovnih životnih namirnica poput ulja, brašna i šećera i jeftinijeg voća zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.