Plan EU za oslobađanje od ruskih energenata vredan 300 milijardi evra 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Evropska unija namerava da obezbedi oko 300 milijardi evra do 2030. godine kako bi postala nezavisna od uvoza ruskih energenata, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije da bi smanjio zavisnost od ruskih fosilnih goriva, Brisel nudi plan koji uključuje stvaranje alternative ruskom “plavom energentu” iz drugih izvora, brži razvoj obnovljivih izvora i veću uštedu energije.

Investicije će uključivati oko 10 milijardi evra za gasnu infrastrukturu, kao što su nedostajuće veze između država članica i terminala za tečni prirodni gas . Oko dve milijarde evra biće uloženo u infrastrukturu kako bi se obezbedila isporuka “crnog zlata” koja ne dolazi iz ruskih izvora. Cilj Evropske unije za energetsku efikasnost za 2030. godinu biće povećan sa devet na 13 odsto, a cilj za 2030. za obnovljivu energiju sa 40 na 45 odsto. Lideri vlada Evropske unije složili su se da uspostave platformu za zajedničku kupovinu gasa, tečnog prirodnog gasa i vodonika. Plan pod nazivom REPowerEU uključiće približno 72 milijarde evra u grantovima i 225 milijardi evra u zajmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari