Po prvi put za 15 godina: Smanjen broj milionera u svetu 1

Zbog previranja na berzama i devalvacije brojnih valuta u svetu se prvi put u poslednjih petnaestak godina smanjilo privatno bogatstvo ljudi, što posebno važi za bogatije regione, a smanjio se i broj dolarskih milionera, piše nemački dnevnik Handelsblat.

Prema najnovijoj zajedničnoj studiji banaka Kredi svis i UBS, privatna imovina građana smanjila se tokom 2022. godine globalno za 2,4 odsto na procenjenih ukupno oko 416 milijardi evra, i to je prvi pad od vrhunca finansijske krize 2008. godine, prenosi Handelsblat pisanje nemačke agencije DPA.
Posebno su pogođeni bogatiji regioni, pa su tako Severna Amerika i Evropa zajedno pretrpele gubitak od oko 10,9 milijardi dolara.

Istovremeno, u Latinskoj Americi se privatna imovina građana povećala za 2,4 miliijarde dolara, i to uglavnom zahvaljujući natprosečnom kursu tamošnjih valuta prema dolaru.

Opao je i broj dolarskih milionera širom sveta, i to za 3,5 miliona na procenjenih 59,4 miliona.

Mereno po bogatstvu odraslih građana, globalno je na prvom mestu i dalje Švajcarska sa prosekom od 685.230 dolara, a slede SAD. Nemačka je sa prosečnih 256.180 dolara na 16. mestu u svetu.

Kada je reč o „superbogatašima“, ljudima čija imovina vredi više od 500 miliona dolara, na prvom mestu su SAD, a slede Kina i Nemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari