Počela gradnja BIO4 kampusa u Beogradu 1Foto: FoNet/Peđa Vučković

U Beogradu su danas počeli radovi na izgradnji BIO4 kampusa, vrednog 450 miliona evra, multidisciplinarnog projekta koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti, čime će Srbija, kako su istakli zvaničnici, postati jedan od najnaprednijih evropskih centara za biotehnologiju.

„Izgradnja BIO4 kampusa je uslov za napredak Srbije. Naša ideja je da budemo među 10 ili 12 najuspešnijih u svetu“, rekao je predsednik Srbije Aleksanadar Vučić na svečanosti u Palati Srbija povodom obeležavanja početka gradnje BIO4 kampusa, kojoj su prisustvovali i predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

On smatra da će izgradnja BIO4 kampusa omogućiti prednost čitavom regionu i ocenio da ne postoji ništa važnije od ulaganja u obrazovanje i nauku.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala da je izgradnja BIO4 kampusa najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji.

„Država ima jasnu viziju, a to je da se okrene nauci novim tehnologijama i obrazovanju. Treba naglastii da je ovo najveće pojedinačno ulaganje u Srbiji, ali i u regionu. Investicija od 450 miliona evra, a vizija je da postanemo centar razvoja na svetskom nivou“, kazala je Begović.

Pripremni radovi na izgradnji objekata u okviru BIO4 kampusa, koji će se prostirati na oko 30 hektara površine, odvijaju se preko puta Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a trebalo bi da bi kampus bude završen 2026. godine.

Iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra za izgradnju, a planirano je da kampus okupi 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, više od 1.000 doktora nauka i da u njemu radi 300 laboratorija.

U BIO 4 kampusu biće smešteni Biološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Hemijski fakultet, Medicinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehničko-metalurški fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Naučno tehnološki park Beograd.

Planirano je i da se u kampusu smesti i devet instituta – za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, „Biosens“ i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari