Počela izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" u Bačkom Bregu: Na putu dugačkom 185 kilometara voziće se 100 na sat 1Foto: Pokrajinska vlada

Radovi na izgradnji prve deonice brze saobraćajnice od granice sa Mađarskom do Srpske Crnje – graničnog prelaza sa Rumunijom, poznate kao „Osmeh Vojvodine“ počeli su danas u Bačkom Bregu.

Saobraćajnica je projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat, a na delu trase od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja i 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je ovo veliki dan za Srbiju i Vojvodinu, jer će ova saobraćajnica promeniti život građanima Vojvodine. Ovaj put važan je i za Mađarsku i Rumuniju.

„Izgradnja brze saobraćajnice, u dužini od 185 kilometara, koja će povezati teritorije Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde, poznate kao „Osmeh Vojvodine“ – jedna je od najvažnijih vesti za Vojvodinu minulih decenija, a zajedno sa drugim projektima i cele naše države. Ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje auto-puta Beograd-Subotica, koji je građen u fazama“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Bačkom Bregu.

Mirović je dodao, da veruje u partnerstvo Srbije i Kine koje je dokazano mnogo puta na brojnim zajedničkim projektima, te da ćemo u roku koji je predviđen ugovorom imati realizovanu ovu investiciju.

„Juče su počeli radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“. Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države“, istakao je Mirović.

Počela izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" u Bačkom Bregu: Na putu dugačkom 185 kilometara voziće se 100 na sat 2
Foto: Pokrajinska vlada

Ambasador NR Kine Li Ming izjavio je da je početak izgradnje ove saobraćajnice – događaj koji predstavlja jednu vrstu prekretnice za Republiku Srbiju.

„Kina je veoma ponosna što zajedno sa Srbijom radi na izgradnji njene infrastrukture. Današnji dan predstavlja još jedan simbol prijateljstva između Kine i Srbije“, naveo je ambasador Ming.

Događaju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari