Počela izgradnja prve deonice autoputa od Niša do Pločnika 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Izgradnja auto-puta od Niša do Pločnika (Auto-put mira) kod Prokuplja počela je danas, radovima na prvoj deonici Merošina-Merošina 1, dugoj 5,5 kilometara.

Autoput Niš – Pločnik je dužine 36,3 kilometra i koštaće 226 miliona evra.

Za finansiranje izgradnje tog autoputa obezbedjeno je 185 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 40 miliona evra je donacija EU, a 30 miliona evra je novac iz budžeta Srbije.

Početku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će auto-put do Prokuplja biti gotov za dve i po godine.

Podsetio je da je prvi put o tom projektu razgovarao još 2013. godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zahvalio EU što pomaže izgradnju važne saobraćajnice u Srbiji.

Zahvalio je i EU na donaciji za izgradnju auto-puta, a predstavnicima EBRD i EIB na najpovoljnijim uslovima finansiranja celog projekta.

„Ako izračunamo sve do Merdara, ceo auto-put koštaće oko 650 miliona evra“, rekao je Vučić.

On je istakao da će investicija imati višestruki značaj i ekonomski i politički, ali značiće i novi život za Prokuplje, Blace, Žitoradju i Kuršumliju, Prolom banju, Kuršumlijsku banju i Djavolju varoš.

„Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja za dve i po godine, stizaće se za 45 minuta, odnosno za 15 minuta najmodernijim auto-putem koji će zameniti sadašnje magistralne puteve“, rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da ovaj projekat pomaže infrastruktutrnoj povezanosti, ali doprinosi i bezbednosti saobraćaja i boljem ekološkom statusu gradova i sela u tom kraju.

„Vredan je i zbog mira, saradnje, slobodnog protoka ljudi, robe i usluga“, kazao je on i dodao da projekat predstavlja i „ogroman pomak u odnosima izmedju Srbije i EU“.

Vučić je ukazao i da će Srbija morati da u budućnosti gradi „mnogo bolje odnose sa Albancima“.

„O tome moramo da razmišljamo i da gradimo infrastrukturu za to. Moći ćemo da imamo odlično tržište i u Tirani i u Prištini za naše proizvode. Ono što više mi ne proizvodimo, moći ćemo da kupujemo jeftinije, da smanjujemo operativne troškove svih naših kompanija“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Auto-put mira je spas i za naš narod iz Gračanice, koji će moći da u najkraćem mogućem vremenu dodje do centralne Srbije.

Dodao je da dražava razmatra i način na koji bi Toplički okrug mogao da dobije gas, izgrdanjom magistralnog gasovoda, „jer bi se tako podigao standard gradjana, ali i omogućilo dovodjenje novih investiora“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre kazao je da je Auto-put mira jedan od vodećih investicionih projekata u okviru ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji podržava gradnju saobraćajne infrastrukture, kako bi se stvorile bolje veze izmedju privreda u regionu, ali i njihova veza sa EU.


„Uspešna ekonomska integracija unutar regiona, ali i sa EU biće moguća jedino kada budemo imali bolju povezanost. Auto-put mira će imati i ekonomsku dimenziju, jer će pozitivno uticati na privredni rast i stvaranje novih radnih mesta“, rekao je Žofre.

Ocenio je da će izgradnja tog auto-puta biti mnogo više od gradnje saobraćajnice, navodeći da će to predstavljati svojevrstan mirovni projekat koji treba da pomogne da se neguju dobrosusedski odnosi, obezbedi putovanje, slobodan protok roba i usluga, u pravom duhu EU.

Dodao je i da mešavina bespovratne pomoći i kredita iz EU za izgradnju tog auto-puta „predstavlja dobitnu kombinaciju za Srbiju“.

Gradjevinske radove na autoputu izvodi austrijska kompanija Štrabag.

Deonica Niš – Pločnik će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova i gradiće se u četiri deonice: petlja Merošina – Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok-petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad-petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Ta saobraćajanica je deo budećeg Auto-puta mira koji će povezati Srbiju i Albaniju trasom Niš-Priština-Drač dužine 383 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari