Počela rekonstrukcija pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. 

Rok za završetak radova je novembra iduće godine, a vrednost posla na srpskom delu pruge je 12,3 milijarde dinara, odnosno oko 100 miliona evra.

Regionalna pruga Subotica–Segedin izgrađena je pre 150 godina i sada je zatvorena, a bila je jednokolosečna, neelektrificirana.

Dužina pruge na teritoriji Srbije od Subotice, preko Horgoša do granice sa Mađarskom je 26,6 kilometara, a na mađarskoj teritoriji 12,6 kilometra.

Posle rekonstrukcije brazina vozova na toj pruzi biće povećana sa sadašnjih 60 do 80 na 120 kilometara na čas.

Ta pruga biće obilaznica za vreme zatvaranja pruge Beograd-Budimpešta zbog modernizacije.

Orban je na ceromoniji povodom početka radova na pruzi Subotica-Segedin na stanici Horgoš rekao da je to simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, saradnje Mađara i Srbija koji grade zajedničku budućnost

„Zajedno smo jači, došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke“, poručio je Orban i dodao da Mađarska i Srbija moraju da još više učvrste odnose.

Mađarski premijer je istakao da spoljna granica Evropske unije ne bi trebalo da bude na granici Mađarske sa Srbijom već južnije i da građani Srbije bez pasoša prelaze u Mađarsku i Evropu.

„Srbija je kapija Balkana i ključna zemlja za bezbedno Evrope. Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, za šta se zzalaže Mađarska“, rekao je Orban napominjujući da je pitanje da li će kasnije Srbije „imati kome i čemu da se pridruži“.

Podsetio je da je u izgradnji brza pruga koja će povezati Beograd i Budimpeštu i založio se za izgradnju pruge na relaciji Subotica-Baja.

Vučić je rekao da je zahvalan mađarskom premijeru što je „uz mnogo hrabrosti napravio uslove za potpuno nove odnose Mađarske i Srbije, jer jaka i snažna Mađarska znači i jaka i snažna Srbija“ kao i da „snažna i jaka Srbija znači da jaka i snažna Mađarska“.

On je rekao da je EU finansirala idejni projekat za izgradnju pruge Subotica-Segedin, a da je za realizaciju tog projekta Srbija iz budžeta i kredita OTP banke obzbedila 86,7 miliona evra.

„Od velikog je značaja što će ova pruga biti povezana sa brzom prugom Beograd-Budimpešta jer će time ceo ovaj prostor biti razvojno čvorište za trgovinu, turizam i saradnju građana“, rekao je Vučić.

On je naveo da su mađarski zvačnici i građani imali više želje da urade nešto za Srbiju nego mnogi od predstavnika Srbije, za šta je zaslužan Orban, i istakao da „Srbi dobro vraćaju još boljim“.

Vučić je rekao da će danas sa Orbanom razgovarati i o energetskoj krizi i snabdevanju gasom.

„Imaćemo dovoljno gasa za građane i privredi i Srbije i Mađarske. To ne bi bilo moguće bez Mađarske“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari