Počela sezona zimovanja: Gde na skijanje i koliko košta? 1Foto: Aleksandra Pavlović

Sezona zimovanja je počela, a oni koji se nisu odlučili da odu na putovanje za Novu godinu ostavili su i vreme i novac za nekoliko dana skijanja.

U Srbiji za skijaše najprimamljivija planina je Kopaonik a trenutno se na njoj sredinom januara može naći smeštaj za nekih 250 do 350 evra i to za šest noćenja. Naravno, u hotelima sa četiri ili pet zvezdica ovaj smeštaj košta nekoliko puta više, nekih 2.000 evra.

Za one koji vole da skijaju u inostranstvu i turističke agencije, ali i sajtovi poput Bukinga nude veliki broj apartmana i hotela.

U austrijskom Bad Klajnkirhamu, na primer, šest noćenja košta nekih 60.000 dinara, za toliko može da se nađe smešataj za one koji idu u svom aranžmanu. Pojedine turističke agencije nude smeštaj u južnom delu Austrije za nekih 700 do 925 evra. Prva je za noćenje sa doručkom, u drugu ponudu je uključen polupansion.

Ono što agencije nisu uračunale u cenu je taksa koja po osobi košta od 3,50 do 4,50 evra za odrasle, za decu je jeftinije. Za smeštaj u apartmanima u cenu obično ne ulazi ni čišćenje apartmana koje je u ovom austrijskom mestu od 80 do 95 evra po apartmanu.

Oni koji se upute u Bad Klajnkirham automobilom treba da znaju da put od Beograda traje nešto malo više od šest sati i da je za gorivo po sadašnjim cenama potrebno nekih 250 evra u oba pravca. Dnevni ski pas je 56 evra, s tim što i stariji građani kao i deca imaju određene popuste.

Do najpopularnijeg zimskog centra u Sloveniji, Kranjske Gore, iz glavnog grada Srbije treba 200 evra za gorivo i manje od šest sati vožnje.

Ski pas je za dva dana 75 evra, a polupansion za dvoje i to sa tri zvezdice je nekih 140 evra na dan. Slične cene su i hotelu sa četiri zvezdice, dok u mestu Rogla četiri noćenja za dvoje košta od 680 do 810 evra.

U Mariboru dva noćenja sa doručkom za dvoje mogu da se nađu za 230 evra.

U ponudi Bukinga u Kranjskoj Gori šest noćenja za dvoje ima po ceni od 60.000 do 150.000 dinara, s tim da se u proseku dobri apartmani, nedaleko od Triglava mogu naći za 650 evra, koliko je šest noćenja za dvoje sredinom januara.

Za turiste iz Srbije koji vole da skijaju bugarski zimski centri odavno su zanimljivi. Pre svega zbog cene, mada Bugarska odavno nije više tako jeftina.

Bansko je nepunih šest sati od Beograda i za troškove goriva u jednom pravcu treba nekih 70 evra. Ski pas u Banskom je malo više od 46 evra, ili 90 leva, a polupansion za dvoje može da se nađe po ceni od 170 do 230 evra.

Noćenje sa doručkom za dve osobe, u hotelu sa tri zvezdice blizu staza u Banskom, je od 74 do 92 evra, dok u ponudi na sajtu booking.com zimovanje u Banskom ima za 30.000 dinara – toliko je šest noćenja za dvoje.

Ovakav, nešto jeftiniji smeštaj u odnosu na druge je nešto dalje od ski staza, 15 do 20 minuta automobilom. U ponudi na Bukingu za Bansko su i apartmani sa tri zvezdice po ceni od 90.000 dinara za šest noćenja, dok ima i onih koji nude smeštaj po ceni od 25.000 dinara bez doručka, uz napomenu da može da se dobije doručak po ceni od pet evra po osobi.

Smeštaj u manje poznatom Borovecu je od 50.000 dinara koliko treba dati za šest noćenja u apartmanima, do više stotina hiljada, ali u proseku smeštaj sa tri zvezdice košta 70.000 dinara za dve osobe i šest noćenja sredinom januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari