Počeo 17. Sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Na Beogradskom sajmu je danas počeo 17. Sajam etno hrane i pića na kojem do nedelje, 3. decembra izlaže više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Grčke.

Pored očuvanja i zaštite receptura i geografskog porekla, Sajam etno hrane i pića treba da pomogne proizvođačima da svoje visoko kvalitetne proizvode iznesu na tržište, promovišu i pretvore ih u robne marke.

Poseban aspekt Sajma je promocija organske hrane, pića i vode kao i opreme i ambalaže za proizvodnju i čuvanje takvih proizvoda.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi 7.000 poljoprivrednih gazdinstava, rekla je na otvaranju Sajma ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Izvoz organske proizvodnje iz godine u godinu raste, da bi prošle godinine dostigao 68,5 miliona evra. Nastojaćemo da nastavimo ovim tempom, a to je svake godine imaju minimum 20 odsto rasta u izvozu“, kazala je Tanasković.

Podsetila je i da je do sada podržan 51 zahtev za dobijanje oznake geografskog prekla proizvoda i pozvala ostale proizvođače hrane i pića da na isti način zaštite svoju proizvodnju.

Na Sajmu etno hrane i pića mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

U organizaciji PKS nastupiće proizvođači iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Pančeva, Novog Sada i Beograda.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića, Babušnice, Zrenjanina i Blaca.

Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština na ovogodišnjoj manifestaciji organizuje Kabinet ministra bez portfelja Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja u ovim opštinama.

Organizatori su podsetili da je Sajam etno hrane i pića imao značajnu ulogu u „brendiranju“ i promociji leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina, rakije.

Stručni žiri oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najbolji će dobiti najviše godišnje priznanje – „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2023. godine“.

Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter, a namenjen je pre svega distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva i za te kategorije posetilaca ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova.

Ulaznica košta 500 dinara, za grupne posete 300 dinara, a porodična ulaznica je 1.000 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari